R. SOBOTA: Jedna z najväčších budov na Hlavnom námestí je na predaj

RIMAVSKÁ SOBOTA – Historická budova na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote, kde aktuálne sídli poisťovňa Allianz, je na predaj. Informácia o predaji je na banneri na vchodových dverách aj bráne, ktorou sa dá vojsť na zadný dvor.

Na týchto banneroch sa nachádza telefónne číslo, kam môžu záujemcovia volať, ale aj QR kód. Po jeho nasnímaní sa dostanete na stránku Allianzu, kde je zoznam až 35 nehnuteľností, ktoré táto spoločnosť chce predať. V rámci našich regiónov sú to ešte priestory v Lučenci, Veľkom Krtíši a Rožňave.

Podrobnosti sme po „gúglení“ našli v tlačovej správe na stránke Allianzu. Ide o nehnuteľnosti, ktoré Allianz- Slovenská poisťovňa (SP) má vo svojom vlastníctve, ale už ich neplánuje využívať. Dôvodov je podľa vedenia firny hneď niekoľko.

Predovšetkým je to reštrukturalizácia poisťovne, ktorá sa chce v nasledujúcom období sústrediť predovšetkým na svoju hlavnú činnosť, ktorou je poistenie a poisťovacie služby. Ďalším významným dôvodom je prechod na nový model práce, keď v súčasnosti už väčšina zamestnancov Allianzu po celom Slovensku prešla na hybridný spôsob práce,“ vysvetlila špecialistka externej komunikácie Allianz SP Helena Kanderková.

Medzi ďalšími dôvodmi uviedla nové fungovanie internej obchodnej siete spoločnosti a napredujúcu digitalizáciu a s ňou spojenú bezpapierovú komunikáciu.

Celková plocha budovy Allianz v R. Sobote je 1228 metrov štvorcových, pozemok pri nej má 817 metrov štvorcových. Nachádza sa v nej 23 kancelárií (veľkosti od šesť do 23 metrov štvorcových), päť garáží a štyri vonkajšie parkovacie miesta.

Cena a sídlo novej pobočky nie sú známe

Samozrejme, v súvislosti s takýmto predajom napadnú hneď dve otázky. Prvou je cena a druhou to, kde vlastne bude Allianz v Rimavskej Sobote po predaji svojej budovy sídliť. Informácie sme chceli najprv získať na infolinke Allianz, ale automatická ústredňa nám ponúkala len možnosti ohľadom poistenia a nepodarilo sa nám spojiť s operátorom, ktorý by poskytoval všeobecné informácie.

Ani pri ďalšom zisťovaní sme neboli úspešní. V Allianzi nám povedali, že cenu nebudú zverejňovať a to, kde bude pobočka sídliť v budúcnosti, zatiaľ nie je jasné a závisí to aj od toho, kto budovu kúpi. Už dnes však v nej v skutočnosti nepracujú zamestnanci spoločnosti Allianz, ale len obchodníci – živnostníci, ktorí pre poisťovňu uzatvárajú zmluvy a poskytujú ďalšie služby.

Allianz ponúka na predaj dohromady už spomínaných 35 nehnuteľností, medzi ktorými sú najmä administratívne budovy, ďalej byty, pozemky a rekreačné chaty. „O viaceré z týchto priestorov už prejavili záujem obchodníci Allianzu, ktorí v nich v súčasnosti ponúkajú poisťovacie služby spoločnosti,“ dodala Kanderková.

Allianz v roku 2021 avizovala tiež predaj sídla svojej centrály na Dostojevského rade v Bratislave, ako informoval portál Yim.ba. Podľa Kanderkovej chceli zamestnancom ponúknuť nové moderné priestory, pričom rozhodnutie padlo na novostavbu na Pribinovej 19. Tam v súčasnosti poisťovňa aj naozaj sídli.

História siahajúca na začiatok 19. storočia

Čo sa týka spomínanej budovy v Rimavskej Sobote, je to národná kultúrna pamiatka a podrobnosti o nej sa nachádzajú v dokumente Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica s názvom Pamiatková zóna Rimavská Sobota – zásady ochrany a prezentácie pamiatkového územia.

Budova počas rekonštrukcie v roku 2000

Dočítame sa v ňom, že tento objekt pravdepodobne ako účelovú stavbu finančnej inštitúcie vystavali začiatkom 19. storočia.

„Nárožný objekt v severnom rohu námestia. Budova v pôdoryse písmena ‚L‘ je kompletne podpivničená. V roku 1857 v nej sídlila Mestská sporiteľňa, ktorá tu nepretržite pôsobila do 50. rokov 20. storočia. Následne do dvojpodlažnej budovy umiestnili predchodcu dnešnej polície – Zbor národnej bezpečnosti. Počas rekonštrukcie v rokoch 1996-2000 bola stavba asanovaná a z pôvodného objektu sa zachovala len uličná fasáda z Hlavného námestia ako ‚kulisa‘ a suterén,“ uvádzajú pamiatkari.

Pridaj komentár