S. PLACHTINCE: Bioplynovú stanicu zachvátili plamene, na mieste zasahujú desiatky hasičov

STREDNÉ PLACHTINCE – Dokopy 32 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na 15 kusoch techniky zasahuje v nedeľu predpoludním pri požiari dvoch zásobníkov a prečerpávacej stanice v bioplynovej stanici v Stredných Plachtinciach. O udalosti informoval Tomáš Roháč z Operačného strediska HaZZ v Banskej Bystrici.

Pri požiari nedošlo k zraneniu osôb. Na mieste prítomná polícia aj zisťovateľ príčin požiaru z Okresného riaditeľstva HaZZ vo Veľkom Krtíši. Predpokladaná výška škody je cca 1,5 milióna eur,“ konkretizoval Roháč.

Na mieste sa nachádzajú požiarnici z hasičských staníc (HS) Modrý Kameň, HS Lučenec, HS Pliešovce, HS Zvolen, HS Banská Bystrica, HS Rimavská Sobota, HS Šahy) a 2 členovia DHZO Príbelce na jednom kuse techniky.

Bioplynová stanica Stredné Plachtince (foto: Google Street View)
Bioplynová stanica Stredné Plachtince pred požiarom (foto: Google Street View)

Podľa informácií na serveri Enviroportal.sk bol zámer na vybudovanie tejto stanice predložený v roku 2010, pričom jej výkon je 703 kW. Určená bola na energetické zhodnocovanie biomasy a odpadov z poľnohospodárskej výroby (kukuričná siláž, hydinový trus). Objekt je situovaný južne od areálu hydinárskej farmy družstva BEGOKON, mimo intravilánu obce Stredné Plachtince.

DOPLNENÉ 5. 11. 2023 o 12:30: Ako v relácii RTVS O 5 minút 12 uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, v súvislosti s požiarom hrozí aj ekologická katastrofa. V blízkosti stanice totiž podľa neho tečie rieka a mohlo by dôjsť k jej kontaminácii (zrejme mal na mysli Plachtinský potok, najbližšia rieka Ipeľ je totiž od miesta požiaru vzdialená vzdušnou čiarou vyše 14 kilometrov).

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár