Workshop Nežná zmena priblížili študentom nedemokratickú dobu

MODRÝ KAMEŇ – Slovenské národné múzeum – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň (okres Veľký Krtíš) v spolupráci s Post Bellum organizuje zážitkový workshop určený pre študentov stredných škôl pod názvom „Nežná zmena”.

Hlavným poslaním je priblížiť študentom dobu, ktorá bola nedemokratická, popierala významné ľudské, občianske, morálne hodnoty a deformovala charaktery ľudí. Cieľom workshopu je pochopenie historických súvislostí prostredníctvom neformálneho vzdelávania a interaktívne zoznámenie sa s historickými reáliami s ľudskoprávnou tématikou,“ uviedla kultúrno-propagačná manažérka múzea Dáša Ďuríková.

Projekt kombinuje moderné metódy výučby dejín 20. storočia (metóda orálnej histórie a zážitkové vyučovanie, využívajúce simuláciu a hranie rolí) s osobnostnou sociálnou a emocionálnou výchovou, zameranou najmä na pozíciu jednotlivca, prácu v skupine a potrebu brániť sa bezpráviu. Workshop je inšpirovaný rozprávaním príbehov pamätníkov historickej udalosti.

Workshop Nežná zmena pre študentov Spojenej školy v Modrom Kameni sa uskutoční vo štvrtok 16. novembra 2023 o 9:00 hod. v priestoroch hradnej cukrárne Castanea.

Aktivita je podporená z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru 2014- 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v rámci programu „Podnikanie v oblasti kultúry, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca”.

Cieľom projektu HraMoKaPlus – obnova priestorov barokového kaštieľa pre tradíciu slovenského hračkárstva a bábkarstva v remeselných dielňach, výrobu a predaj regionálnych produktov je obnova kultúrneho dedičstva a aktivity a služby v historickom interiéri pre návštevníkov múzea aj pre miestnu komunitu.

Foto: ilustračné, SNM

Pridaj komentár