Zomrela Barbara Haščáková, bývalá členka skupiny Maduar

Maduar – nahrávanie v štúdiu Savid v roku 1994, Barbara Haščáková je celkom vpravo

SARASOTA – Vo veku len 43 rokov zomrela v stredu 22. novembra 2023 v americkom meste Sarasota speváčka Barbara Haščáková, ktorá sa preslávila ako členka skupiny Maduar a neskôr dua MC Erik a Barbara. Úmrtie speváčky potvrdil jej brat Andrej Haščák.

Príčinou smrti je údajne cievna príhoda. Pohreb sa konal 28. novembra 2023, ale správy o úmrtí umelkyne sa objavili až teraz.

Barbara Haščáková sa narodila v roku 1979 v Košiciach, ako informuje Wikipedia.org. Od roku 1994 do roku 1995 pôsobila v skupine Maduar, ktorú založili Rimavskosoboťania Juraj a Ladislav Matyinkóvci a neskôr sa pridali Ladislav Dulovič a Erik Aresta.

Ako si v rozhovore pre Sobotnik.sk v roku 2019 zaspomínal Juraj Matyinkó, keď v prvej polovici 90. rokov hľadali do kapely speváčku, najprv skúšali niektoré dievčatá priamo z Rimavskej Soboty, ale napokon šli nahrávať do Košíc, kde Barbaru spoznali.

Nebolo to vôbec jednoduché, lebo v tom čase boli na Slovensku len tri nahrávacie štúdiá. Vybavil to brácho, ktorý bol od našich prvopočiatkov oficiálne menovaný za manažéra a riešil všetku agendu. Rešil to vtedy s pani Szabadosovou, ktorú poprosil, či nevie na naše nahrávanie zabezpečiť dve dievčatá, lebo sme potrebovali naspievať ženské vokály. Z nich jedna neprišla a druhá bola Barbara Haščáková, ktorá mala vtedy 14 rokov,“ povedal Matyinkó.

Haščáková napokon z Maduaru odišla s Arestom v roku 1995 a spolu vydali albumy U Can’t Stop a Second. V roku 2010 im vyšiel ešte jeden album s názvom 2010, kde bolo sedem nanovo nahraných najväčších hitov, dva remixy a päť nových skladieb.

Barbara Haščáková potom ešte pôsobila ako sólová speváčka a v roku 1998 získala ocenenie Zlatý slávik. Od roku 2000 žila trvalo v Spojených štátoch amerických, kde tiež hudobne tvorila.

Foto: Maduar

Pridaj komentár