Rimavskosobotský okres kedysi navštívili legendárni Motörhead, HIM či Guano Apes. Veľkolepé festivaly sú dnes minulosťou

Jim Beam rock fest, 2000, keď festivaly v okrese ešte len začínali. Foto: FB/Rocková Rimavská Sobota

TEPLÝ VRCH/KURINEC. Okres Rimavská Sobota bol pred dvomi desaťročiami preslávený veľkolepými hudobnými festivalmi. Na festivaly, ktoré kvalitou porovnávali s nemeckými festivalmi, cestovali každoročne tisícky ľudí. Po niekoľkých vydarených ročníkoch ich organizátori na rok prerušili. Napokon sa však už nikdy k nim nevrátili.

Na prelome tisícročí sa na Slovensku konalo iba málo veľkých festivalov. O formátoch akými sú dnes Pohoda, Grape či Topfest, v tom čase hudobní fanúšikovia ani nechyrovali a tieto festivaly boli len v plienkach.

K najnavštevovanejším a najveľkolepejším sa od roku 1999 zaraďoval hudobný festival, ktorý sa konal v rekreačných strediskách okresu Rimavská Sobota, na Teplom vrchu a neskôr na Kurinci.

Festivaly
Festivaly boli spojené aj s miestnym pivom Gemer. Foto: FB/Rocková Rimavská Sobota

Prvým z vydarených ročníkov bol v roku 1999 festival s názvom Gemer – rock festival, ktorý vtedajší denník Smer nazval najúspešnejším rockovým festivalom roka. V článku uverejnenom v jednom z novembrových čísiel denníka autori uvádzajú, že sa podujatia zúčastnilo 12-tisíc návštevníkov a predalo sa 50-tisíc pív vtedajšej miestnej značky Gemer, ktorá bola sponzorom festivalu. Okrem miestnych kapiel akými boli Tublatanka, Gladiátor či Iné Kafe, bola ťahákom festivalu legendárna česká kapela Arakain. 

Druhý ročník festivalu, ktorý už niesol názov Jim Beam rock fest, bol prepadákom. Festival komplikoval dážď a organizátori skrátili jeho trvanie, niekoľko sľubovaných kapiel napokon nevystúpilo. Až po čase vyšlo najavo, že za prerušenie festivalu nebol zodpovedný iba dážď, ale aj jeho organizátor.

V roku 2001 sa preto podujatia zhostila agentúra Rock Pop z Bratislavy. „Akcie sa ujali po dohovore s minuloročným organizátorom, ktorý vlani fanúšikom rockovej muziky pripravil nemilé prekvapenie. Nielenže sa všetci na poslednú chvíľu dozvedeli, že pre nepriaznivé počasie sa posledný festivalový deň ruší a peniaze za vstupenky im nikto nevráti. Bez peňazí zostali aj zvukári a niektoré slovenské kapely. České pre istotu radšej ani neprišli, pretože nedostali sľúbenú zálohu,“ informoval v júli 2001 Korzár.

Z Teplého vrchu v tom roku preložili podujatie na Kurinec a návštevníkov lákali vystúpením známej nemeckej rockovej kapely Guano Apes a ďalšími 30 vystupujúcimi zo Slovenska, Česka, Maďarska či Švajčiarska. Koncert headlinera festivalu si podľa Denníka SME vypočulo 3000 fanúšikov.

Festivaly Rimavská Sobota
Jim Beam rock fest, 2000. Foto: FB/Rocková Rimavská Sobota

V roku 2002 bola hlavnou hviezdou Rock Pop Corgoň festu na Kurinci fínska kapela HIM, ktorej lídrom bol charizmatický spevák Ville Valo. Podľa dobovej reportáže v Gemerských zvestiach dav pred ich vystúpením skandoval „My chceme HIM!“ a po nastúpení speváka na pódium niektoré fanúšičky odpadávali a museli sa o ne postarať zdravotníci zo Slovenského červeného kríža.

V roku 2003 bol podľa článku Denníka SME z 3. júla Rock Pop Corgoň fest druhým najväčším festivalom na Slovensku. Ročník 2003 bol vyvrcholením festivalovej histórie okresu, keď na ňom vystúpila legenda rocku, ktorá v tom čase oslávila 25. výročie svojho vzniku, britská kapela Motörhead.

V tom čase ju podľa denníka označovali ako najhlučnejšiu skupinu sveta, keď podľa odborníkov vytvárala na svojich koncertoch silu zvuku dvaapolkrát silnejšiu, ako je štart Boeingu 777. Druhým ťahákom ročníka bola lotyšská kapela Brainstorm.

Úspešný ročník, ktorý navštívilo približne 10-tisíc ľudí, bol napokon posledným. V roku 2004 sa mal festival presunúť z Kurinca do Lučenca – po tom, ako začali na Zelenej vode stavať dnešné kúpalisko.

„Festival by sa v Lučenci nedal uskutočniť v takej kvalite, na akú sme zvyknutí,“ vyjadrila sa vtedy Hospodárskym novinám Silvia Turnerová z festivalového výboru. Na podujatí malo v danom roku vystúpiť viac než 35 kapiel, medzi nimi aj Nickelback či Rasmus.

„Keďže festival už má dobré renomé, rozhodli sme sa, že bude až o rok,“ doplnila vtedy Turnerová. Žiadny ďalší ročník sa však nekonal a na sériu výnimočných podujatí, ktoré sa zapísali do festivalovej histórie Slovenska, sa postupne zabudlo.

Zdroje: Denník Smer, Gemerské zvesti, Hnonline.sk, Korzar.sme.s (1), Korzar.sme.sk (2), Sme.sk, Kultura.sme.sk, Domov.sme.sk; Foto: Facebook.com/Rocková Rimavská Sobota

Pridaj komentár