Turisti na Gemeri by mohli navštevovať staré banské diela

staré banské diela

JELŠAVA – Areál závodu Slovenské magnezitové závody (SMZ) Jelšava a tamojšie nevyužívané staré banské diela by v budúcnosti mohli byť prístupné turistom. Takýto zámer má Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a jeho partneri. Na Facebooku o tom informoval predseda BBSK Ondrej Lunter.

Spolu s Krajskou organizáciou cestového ruchu Banskobystrický kraj Turizmus, SMZ a spoločnosťou Slovmag vytvárame pracovnú skupinu s jediným cieľom, a tým sú komentované prehliadky po areáli závodu. Vnímame, že náš kraj má množstvo pozoruhodných technických pamiatok, ktoré sú čoraz populárnejšie. Sprístupnenie závodov tak prinesie nové príležitosti pre mesto, no aj pre celý región,“ napísal Lunter.

Podľa jeho ďalších slov si to uvedomujú aj samotné SMZ. „Úprimne si cením prístup vedenia, ktoré chápe svoju spoločenskú zodpovednosť v regióne. Tá nekončí pri zamestnávaní vyše 700 ľudí, ale pokračuje v podpore rozvoja miestnej komunity a cestovného ruchu, čoho príkladom je aj zámer komentovaných prehliadok,“ doplnil Lunter.

Zámer sprístupniť staré banské diela víta aj primátor Revúcej Július Buchta. „Výsledkom rokovania je vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá bude hľadať možnosti sprístupnenia nevyužívaných banských diel v Jelšave. Spolu s plánovanou banskou expozíciu by mohla vzniknúť zaujímavá atrakcia, ktorá priláka do nášho regiónu a mesta nových návštevníkov,“ zdôraznil.

V súčasnosti funguje podobná atrakcia v Hnúšti-Mútniku, kde sa nachádza Banské múzeum. Otvorené bolo v septembri 2022 a okrem prehliadky baníckej expozície ponúka návštevníkom aj možnosť vojsť do nevyužívanej štôlne miestnej bane Barbora. Pred niekoľkými rokmi sa hovorilo aj o možnosti sprístupnenia bane Ladislav v Železníku, tento plán sa však zatiaľ nepodarilo realizovať.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár