Okres Rimavská Sobota má stále najviac nezamestnaných v krajine

nezamestnanosť

RIMAVSKÁ SOBOTA/REVÚCA. Okresy v regióne Gemer-Malohont sa roky nachádzajú na prvých priečkach tabuľky v nezamestnanosti na Slovensku. Obvykle „kraľuje“ negatívnej tabuľke okres Rimavská Sobota, v ktorej sa nezamestnanosť v poslednom roku drží tesne pod hranicou desiatich percent. Prekvapivo ho však predbehla Revúca.

Nezamestnanosť na Slovensku má v posledných rokoch klesajúcu tendenciu. V októbri bola na hranici 3,9 %, čo predstavuje približne polovičnú hodnotu oproti miere nezamestnanosti spred troch rokov. Klesajúci trend bol v posledných dvoch rokoch výrazne badateľný aj v okresoch na Gemeri-Malohonte, ktoré patria dlhodobo k najmenej rozvinutým regiónom na Slovensku.

Kým na prelome rokov 2021 a 2022 nezamestnanosť v Rimavskej Sobote atakovala hranicu 20 % a v Revúcej 17,5 %, v októbri 2023 to bolo už iba 9,82 % a 9,25 %. V novohradských okresoch klesla nezamestnanosť v sledovanom období z 11 % na 6,14 % v Lučenci, z 12,29 % na 7,51 % v Poltári a z 9,11 % na 4,94 % vo Veľkom Krtíši.

Negatívne prvenstvo majú v nezamestnanosti na Slovensku striedavo okresy Rimavská Sobota a Kežmarok. Zaujímavou výnimkou bol iba september tohto roka, kedy okres Revúca predbehol v nezamestnanosti Rimavskú Sobotu a s 9,81 % nezamestnanosťou sa umiestnil za Kežmarkom na druhej priečke. V Rimavskej Sobote napriek vysokej nezamestnanosti úrad práce aktuálne stále eviduje 289 voľných pracovných miest, v Revúcej ich je 135.

Samosprávy a štát vidia možnosť na zníženie nezamestnanosti vo výstavbe priemyselných parkov na prilákanie nových investorov. Kým vo Fiľakove postavilo mesto novú výrobnú halu pre 30 až 60 zamestnancov a hľadá do nej investora, v Rimavskej Sobote sa rozbehli práce na výstavbe úplne nového štátneho priemyselného parku.

Prvým z investorov, ktorý by sa v ňom mal etablovať, je firma Winkelmann, ktorá tu plánuje vyrábať zásobníky vody pre technologické systémy vykurovania a zásobovanie teplou vodou. Celkové investičné náklady tohto zámeru boli vyčíslené na 110 miliónov eur a investor sľubuje vytvoriť 452 nových pracovných miest.

Sobotník.sk, upsvr.gov.sk

Pridaj komentár