R. SOBOTA: Na protest prišlo okolo 130 ľudí, vystúpila i bývalá ministerka kultúry

RIMAVSKÁ SOBOTA – Približne 120 až 130 ľudí sa vo štvrtok (21. 12. 2023) prišlo na protest na Námestí Mihálya Tompu v Rimavskej Sobote, ktorého cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s niektorými opatreniami vlády Roberta Fica. Napriek upršanému počasiu bola účasť o niečo vyššia ako na prvom proteste, ktorý sa konal nedávno.

Približne polhodinové zhromaždenie otvorila pieseň Karla Kryla, ktorú interpretoval študent Peter Purdek. „A práve Kryl sa v jednej zo svojich piesní pýta: Čo ma čaká a neminie? Čo čaká nás a čo nás neminie? Zrušenie špeciálnej prokuratúry? Zníženie trestov za korupciu? Oslobodenie takzvaných ‚našich ľudí‘? Demontáž právneho štátu a demokracie?“ pýtal sa v úvode podujatia aktivista Tomáš Bálint, ktorý nedávno získal ocenenie Biela vrana.

Ako pokračoval, na protest prišli, aby dali hlasne najavo, že tieto kroky Ficovi, Pellegrinimu a Dankovi nedovolia. Pripomenul, že len za posledných 15 rokov opustilo Slovensko 300 000 mladých ľudí a ďalší o tom uvažujú.

Bálinta vystriedal rimavskosobotský rodák Róbert Slovák, šéf reklamného štúdia, ktoré vytvorilo nový vizuál Divadla Pavla Orságha Hviezdoslava v Bratislave. „Je veľmi dôležité, aby sme sa ozvali, aby sme nielen pri voľbách dali svoj hlas, ale aby sme každý deň mysleli na to, kam táto krajina smeruje,“ zdôraznil Slovák.

Ako nadviazala vizuálna umelkyňa Ingrid Kepková, Rimavská Sobota je podľa nej zmenšenou verziou toho, čo sa deje na celom Slovensku. „Som šťastná, že aj v takomto prostredí sa dokázala sformovať skupina angažovaných dobrovoľníkov, ktorí sa spájajú v občianskej iniciatíve Rimavská kaviareň. Som vďačná za ich neúnavné nasadenie pri všetkých verejných, ale aj občianskych situáciách, ktoré vznikajú,“ uviedla Kepková.

Podotkla, že na rozdiel od iných protestov sú tieto v R. Sobote postavené na občianskom princípe, bez účasti akýchkoľvek politických strán. „Pred 25 rokmi vznikla strana Smer. Za ten čas mala stovky káuz, doposiaľ bolo odsúdených vyše 40 osôb vo vyše 40 trestných veciach v priamom súvise s vládnutím Roberta Fica,“ konkretizovala Kepková.

Sme nepoučiteľný národ, ale, našťastie, nie všetci z nás. Vďaka tomu, že tu dnes my všetci stojíme, stále máme nádej na lepšie časy,“ doplnila ju študentka prekladateľstva a filozofie Michaela Kučerová.

Viera Dankovičová z platformy Rimavská kaviareň upriamila pozornosť na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. „Dnes (21. 12 2023) si Najvyšší súd prevzal spis k ich vražde. My sme povinní a budeme sledovať, ako s ním súd naloží,“ avizovala.

Ďalší člen platformy Rimavská kaviareň Marcel Laczko zdôraznil, že rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nie je dobrý nápad. „Nie, nechceme váš svet. Ste politikmi minulosti. Dosť bolo Fica!“ zdôraznil.

Ako posledná vystúpila Silvia Hroncová, bývalá ministerka kultúry. Povedala, že k tomuto mestu a regiónu má veľmi hlboký vzťah, pochádza odtiaľto jej manžel aj svokrovci a v Kokave nad Rimavicou opravujú starú historickú budovu bývalej školy.

Pred dvomi dňami sme stáli v Bratislave na Námestí SNP, kde bolo vyše 15 000 ľudí a ďalší protestovali v ďalších vyše desiatich mestách. To znamená, že niečo sa deje s našou demokraciou a musíme si ju chrániť. Dnes sa začínajú prijímať rozhodnutia, ktoré našu ťažko vydobytú demokraciu okliešťujú,“ poznamenala Hroncová. Ak sa oslabujú demokratické piliere spoločnosti, je podľa nej dôležité vyjadriť svoj nesúhlas aj prípadnými protestmi.

Po ukončení zhromaždenia ešte nasledovalo uctenie si pamiatky osloboditeľov mesta na konci II. svetovej vojny pri neďalekom pamätníku padlých vojakov Červenej armády. Práve 21. decembra 2023 je totiž 79. výročie oslobodenia Rimavskej Soboty.

Foto: Sobotnik.sk, protest v R. Sobote

Pridaj komentár