Revúca zvyšuje dane, podľa samosprávy doplatila na rozhodnutia bývalej vlády

REVÚCA – Mesto Revúca po desiatich rokoch pristupuje k zvýšeniu dane z nehnuteľnosti. Sobotnik.sk o tom informovala Lucia Goliášová z Mestského úradu Revúca, podľa ktorej ide o nevyhnutný krok k zachovaniu základných služieb mesta.

Dôvodom je rekordný výpadok príjmov v rozpočte, keďže podľa jej slov v dôsledku rozhodnutí bývalej vlády príde samospráva v rokoch 2023 a 2024 o viac ako 1,1 milióna eur. O zvýšení daní rozhoduje mestské zastupiteľstvo v Revúcej vo štvrtok 14. decembra pri schvaľovaní rozpočtu mesta na rok 2024. Súčasťou programu bolo aj zvýšenie dane z nehnuteľnosti.

K tomuto kroku musela samospráva pristúpiť v záujme zachovania základných služieb mesta,” zdôraznila Goliášová. Dodala, že pri zostavovaní rozpočtu na rok 2024 vznikol deficit dva milióny eur. Mesto tak muselo pristúpiť k radikálnemu skresaniu výdavkov.

Predkladané požiadavky vedúcich oddelení bolo potrebné škrtať a prednosť dostali aktivity a služby, pri ktorých zabezpečení má samospráva zákonné povinnosti. Je potrebné uviesť, že za posledné tri roky mesto optimalizovalo organizačnú štruktúru a zrušilo 27 pracovných pozícií bez toho, aby sa to odzrkadlilo na kvalite poskytovaných služieb naším obyvateľom. Samospráva znížila spotrebu elektrickej energie o 31 % a spotrebu plynu o 16 %. Znížili sme výdavky na údržbu budov (v porovnaní s rokom 2019 o viac ako 270 %) a údržbu miestnych komunikácií (v porovnaní s rokom 2019 o 260 %),” priblížila Goliášová.

Napriek tomu sa mesto Revúca nedokázalo vyrovnať s výpadkom príjmov spôsobených bývalou vládou a nárastom cien energií. “V dôsledku rozhodnutí bývalej vlády sme v roku 2023 prišli o 360 000 eur a v roku 2024 to bude 796 000 eur. Navyše, oproti roku 2021 došlo k 100% nárastu cien energií,” dodala Goliášová.

Samospráva sa podľa nej snažila zvyšovaniu miestnych daní vyhnúť. Na rozdiel od iných samospráv Revúca nezvyšuje poplatok za komunálne odpady, daň za psa, verejné priestranstvá a nepristupuje k spoplatneniu parkovania.

Napriek tomu, že mesto robilo všetko preto, aby sa s vážnymi výpadkami v rozpočte vysporiadalo šetrením na vlastných prevádzkach či obmedzovaním rôznych investičných projektov a opráv, sme nútení prijať rozhodnutie zvýšiť daň z nehnuteľnosti v priemere o 30 %. K tomuto kroku mesto pristupuje po desiatich rokoch.”

V prípade bytu o rozlohe 74 m2 ide o navýšenie 5,55 eur ročne a pri rodinnom dome s rozlohou 100m2 o 7,50 eura ročne.

V celoslovenskom porovnaní patrí výška dane z nehnuteľnosti v Revúcej podľa tvrdenia samosprávy k jednej z najnižších. Podľa analýzy Asociácie komunálnych ekonómov má pri rodinných domoch a bytoch vyššiu daň ako Revúca až 80 % porovnávaných miest a u podnikateľských budov má vyššiu daň 91 %.

O zvýšení dane informoval aj primátor Július Buchta na svojom facebookovom profile. Ako podotkol, tento týždeň pristúpili k nepopulárnemu opatreniu v Trenčíne, Banskej Bystrici, Žiline, Zvolene, Topoľčanoch, Prešove či Prievidzi.

Verím tomu, že toto neľahké rozhodnutie pochopíte, a že je to na dlhé roky posledné zvyšovanie daní a poplatkov, ku ktorému sme museli v Revúcej pristúpiť,“ zakončil Buchta.

Pridaj komentár