Zažite Vianoce v štýle Tiffany či prednášku z cyklu Vivat scientia

RIMAVSKÁ SOBOTA/LUČENEC – V utorok 19. decembra 2023 môžu milovníci histórie zažiť v dvoch múzeách na Gemeri a v Novohrade zaujímavé predvianočné podujatia. Prvé z nich sa uskutoční v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote a jeho názov je Vianoce v štýle Tiffany. Zamerané bude na aktuálne prebiehajúcu výstavu Dress Kód: Art Nouveau. Podujatie sa začína o 16:00.

Čaká vás komentovaná prehliadka výstavy Dress Kód: Art Nouveau s lektormi v dobových kostýmoch, vytváranie vianočných dekorácií inšpirovaných umením Art Nouveau mozaikami v sprievode vianočných melódií,“ uviedol PR referent múzea Ján Ulický.

Doplnil, že počas podujatia Vianoce v štýle Tiffany sa bude ako darček podávať horúci punč a pečené gaštany. V rámci akcie bude prebiehať aj zbierka hračiek pre deti v núdzi. „Ak máte doma staršie vianočné ozdoby, najlepšie staršie ako rok 1950, môžete ich doniesť a darovať k nám do múzea,“ doplnil Ulický. Vstupné na podujatie je podľa aktuálneho cenníka múzea.

V Mestskom múzeu v Lučenci (MML) sa v utorok o 17:00 koná ďalšia  prednáška z cyklu VIVAT SCIENTIA!/NECH ŽIJE VEDA! ktorý počas celého roka inštitúcia pripravuje v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied (SAV). Témou tohto večera bude “Včely vedcom, vedci ľuďom”.

Predvianočná prednáška z cyklu Vivat Scientia! Nech žije Veda! bude patriť medu. Táto nesmierne vzácna sladká hmota je predmetom výskumu špičkového vedeckého tímu SAV. V ére antibiotickej rezistencie med vedeckú obec neustále prekvapuje svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami. Svoje miesto si už obhájil aj v modernej medicíne,“ uviedla Viktória Malčeková z MML.

Ako dodala, vďaka slovenským vedcom dnes vieme odhaliť, ktorý med vykazuje antibakteriálnu aktivitu. „A patria včely do mesta? Aj o tom bude prednáška doktorky Marcely Bučekovej z Ústavu molekulárnej biológie SAV,“ doplnila.

Marcela Bučeková je vedecká pracovníčka Laboratória apidológie a apiterapie na Ústave molekulárnej biológie SAV. Výskumu biologických aktivít medu sa venuje od svojho magisterského štúdia, po ktorom pokračovala v štúdiu imunomodulačných účinkov medu a včelej kašičky v procese hojenia rán v rámci doktorandského štúdia v odbore molekulárna biológia.

Okrem vedeckej publikačnej aktivity sa venuje aj popularizačným aktivitám a je spoluzakladateľkou projektu „Medové laboratórium“. Momentálne je vďaka podpore programu Akcia Slovensko-Rakúsko na niekoľko mesačnom výskumnom pobyte na Viedenskej medicínskej univerzite na oddelení dermatológie.

Foto: ilustračné, Pixabay.com/mariya_n

Pridaj komentár