Slovensko a Maďarsko spojil nový most

Most Vrbovka - Örhalom

VRBOVKA – Dve obce na brehoch rieky Ipeľ, Vrbovku v okrese Veľký Krtíš a maďarský Örhalom, spojil nový most. V piatok (1. 12. 2023) ho slávnostne otvorili zástupcovia slovenskej i maďarskej strany.

Most medzi Vrbovkou a Örhalomom má pre mňa dva významy, praktický i metaforický. Ide o celkom nové cezhraničné cestné prepojenie medzi Slovenskom a Maďarskom na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). A to je skvelé,“ uviedol pri otvorení predseda BBSK Ondrej Lunter.

Ako dodal, nový most je i príkladom dobrej spolupráce. „Presne to totiž máme robiť ako správcovia a manažéri verejných služieb, spájať sily pre dobrú vec,“ zdôraznil predseda kraja.

Spomínané dielo sa podľa neho podarilo zrealizovať vďaka európskym fondom, čo považuje za symbolické. „Dokázali sme ich efektívne použiť len vďaka príkladnému úsiliu mnohých ľudí počas projektovej prípravy a samotnej stavby. Chcem im poďakovať za ich nasadenie a za to, že most vo Vrbovke už môže naplno slúžiť ľuďom,“ doplnil Lunter.

Na otvorení bol okrem neho prítomný aj minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjártó.

Výstavba mosta s dĺžkou 31 metrov si vyžiadala vybudovanie novej cesty v dĺžke asi 360 metrov. Súčasťou bolo i odvodnenie, kanalizácia a vytvorenie spevnených plôch. Celkové náklady boli okolo 1,2 milióna eur.

Napriek tomu, že obce Vrhovka a Örhalomom sú od seba vzdialené len asi 1,5 km, najbližšou možnosťou prekročenia hranice bol doteraz hraničný priechod s obchádzkou zhruba 20 – 25 km. Podľa ministerstva investícií to obmedzovalo možnosti cezhraničnej mobility pracovnej sily a efektívnej teritoriálnej spolupráce a súčasne aj konkurencieschopnosť slovensko-maďarského pohraničného regiónu.

Foto: facebookový profil O. Luntera

Pridaj komentár