Zabíjačka na salaši Zbojská bola poznačená zlým počasím, napriek tomu zakáľali 13 svíň

ZBOJSKÁ – Zabíjačkové špeciality od výmyslu sveta čakali na návštevníkov 13. ročníka podujatia Zabíjačka na zbojníckom dvore, ktoré sa v sobotu 2. decembra 2023 konalo na Salaši Zbojská nad Tisovcom. Hoci organizátorom neprialo počasie, cestu na Zbojskú si napriek tomu našlo množstvo ľudí.

Za tých 13 rokov sme ešte nemali takéto počasie. Je to prvýkrát, keď prší. Sneh nám napadol, takže idylka by bola, len to pokazil dážď,“ skonštatoval pre Sobotnik.sk majiteľ Salaša Zbojská Igor Vlček, podľa ktorého sa to podpísalo aj na návštevnosti zabíjačky.

Toto podujatie je zároveň aj súťažou, v ktorej môžu zúčastnené družstvá vyhrať finančnú odmenu. Tohto roku malo byť pôvodne 15 tímov, napokon ich štartovalo 13. Organizátori pre nich zakáľali až 13 svíň, ale napokon ešte museli mäso aj prikúpiť, aby ho bolo dosť pre všetkých. „Majstri mäsiari musia ukázať svoje umenie a pripraviť zo svinky čo najviac výrobkov,“ vysvetlil Vlček.

Návštevníci vďaka tomu mohli ochutnať tradičné, ale i menej známe zabíjačkové dobroty. Patril medzi ne napríklad rusnácky hamburger, kyšky, zabíjačková polievka, pečienka v čepci, ale aj žemľovky, žobrácka kaša či prdelačka. O kultúrnu stránku programu sa postarala skupina Hrdza a viaceré folklórne zoskupenia.

Zabíjačka na Zbojskej sa už stala nadregionálnym, či dokonca vlastne medzinárodným festivalom. Aj tohto roku sa na nej predstavili okrem Slovákov i Maďari, Česi a Ukrajinci. Z podujatia sa už zároveň stala tradícia, ktorá sa začala už pred 15 rokmi. Cez dva „covidové“ roky sa totiž zabíjačka nekonala, inak by bol tohtoročný ročník už pätnástym.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár