KRÁTKE SPRÁVY: Rokovania s Winkelmann sú vraj ťažké, kúpalisko v Poltári navštívilo vyše 8000 ľudí

Dnešné Krátke správy na Sobotníku o rokovaniach s budúcim investorom Winkelmann v rimavskosobotskom priemyselnom parku, pokračovaní občianskych hliadok v Lučenci a Tisovci, ťažko koncipovanom rozpočte vo Fiľakove, ale aj o návštevnosti kúpaliska Poltár a jeho takmer ziskovej sezóne.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Rokovania s investorom Winkelmann, ktorý by mal v štátnom priemyselnom parku v Rimavskej Sobote vyrábať nádrže pre tepelné čerpadlá a zamestnať okolo 450 ľudí, sú náročné. Na Facebooku to uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková.

„S predstaviteľmi spoločnosti Winkelmann vedieme náročné rokovania, pomocou ktorých sa snažíme dobehnúť míľniky, ktoré zanedbali predchádzajúce vlády,“ skonštatovala Saková.

Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko však pre portál Mynovohrad.sme.sk uviedol, že o žiadnych problémoch v súvislosti s touto investíciou nevie.

V priemyselnom parku medzitým pokračujú prípravné práce výstavbou infraštruktúry a navážaním štrku, ktorý má zvýšiť úroveň terénu a celú plochu odvodniť.

LUČENEC – Mesto Lučenec sa uchádzalo o nenávratný finančný príspevok na projekt pokračovania Miestnej občianskej poriadkovej služby. Nazýva sa Miestna občianska a preventívna služba v meste Lučenec, v rámci ktorej by malo v prípade úspechu nájsť prácu 12 ľudí.

Polovica z nich má byť z takzvaných marginalizovaných rómskych komunít (hoci preukázať, kto skutočne patrí k takejto komunite je ťažké, pretože údaje z Atlasu rómskych komunít sa v jednotlivých mestách zásadne líšia od sčítania obyvateľstva). Na tento účel žiada samospráva viac ako 494 000 eur.

TISOVEC – Mesto Tisovec cez úrad splnomocnenca vlády získalo na činnosť Miestnych občianskych poriadkových služieb 163 000 eur. Na jednom z posledných zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informoval primátor Ján Vengrín.

Proces výberových konaní budeme realizovať niekedy v januári, februári. Projekt je na 30 mesiacov a je pri ňom stopercentné financovanie, takže sa nebudeme podieľať žiadnym spolufinancovaním,“ povedal.

Zvýši sa tiež počet členov hliadok v rámci tohto projektu z minulých troch na štyroch. „Reálne by projekt mohol začať fungovať niekedy v marci až apríli,“ doplnil primátor.

FIĽAKOVO – Bežný rozpočet mesta FIľakovo a jeho rozpočtových organizácií je rozhodnutiami predošlej, Hegerovej vlády a vtedajšieho parlamentu značne ohrozený. Na jednom z posledných zasadnutí fiľakovského mestského zastupiteľstva to povedal primátor Attila Agócs.

„My už škrabeme úplne na dne mastného hrnca a už sa naše nechty dotýkajú smaltovaného plechu. Tento rok (2023, pozn. red.) je ťažký a vyzerá to tak, že predpoveď podielových daní na budúci rok (2024) pre naše mesto je ešte o 130 000 eur menej ako tento rok,“ konkretizoval primátor, podľa ktorého ide z hľadiska fungovania mestského úradu a jeho organizácií o ťažké časy.

Rozpočet poslanci napokon schválili na svojom decembrovom zasadnutí a ráta s celkovými príjmami aj výdavkami okolo 13,2 milióna eur.

POLTÁR – Počas letnej sezóny 2023 navštívilo kúpalisko v Poltári 8042 ľudí. Na jednom z posledných zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poltári to uviedol prednosta Mestského úradu Poltár Peter Karásek.

Zároveň však na kúpalisku výrazne stúpla spotreba elektrickej energie. Zatiaľ čo od januára po máj 2023 sa pohybovala od 108 do 223 kilowatthodín (kWh), v júni to bolo 3824, v júli 8581 a v auguste 6606 kWh.

„Tento enormný nárast je na základe toho, že sa dali do prevádzky opravené tepelné čerpadlá, ktoré ohrievajú vodu,“ vysvetlil prednosta.

Spustenie čerpadiel považuje za správny krok, pretože teplejšia voda prilákala viac ľudí. „V roku 2022 boli tropické horúčavy a počas letnej sezóny bolo vtedy kúpalisko otvorené 73 dní. V roku 2023 bolo otvorené 55 dní. V roku 2022 však bola tržba 31 322 eur, ale v roku 2023 len o 1570 eur menej, napriek tomu, že kúpalisko bolo otvorené o 18 dní menej,“ konkretizoval Karásek. Vyššej návštevnosti podľa neho prospelo aj znížené vstupné.

Podľa zástupcu primátora Pavla Gavalca bola v roku 2022 strata kúpaliska 27 000 eur, v tomto roku klesla na 9000 eur. Ako dodal primátor Peter Sitor, ak by teplé počasie vydržalo v sezóne o niekoľko dní dlhšie, poltárske mestské kúpalisko by prvýkrát v histórii bolo ziskové.

Pridaj komentár