KYJATICE: Novinkou v dedine je altánok, počas prázdnin prišlo do kostola vyše tisíc turistov

altánok

Kyjatice sú síce len malá dedinka so 66 obyvateľmi, ale majú toľko historických zaujímavostí, že by jej ich mohli závidieť aj mnohonásobne väčšie obce. Niet divu, že záujem turistov o Kyjatice stúpa. Samospráva pre nich, ale aj pre obyvateľov Kyjatíc, teraz postavila nový altánok pri futbalovom ihrisku.

„V 80. a 90. rokoch bol presne na tomto mieste iný altánok. Chceli sme to teda vrátiť do pôvodného stavu. My ako deti sme sa tam hrávali a chceli sme, aby sa tam teraz mohli hrávať dnešné deti,“ vysvetlil pre Sobotnik.sk starosta Kyjatíc Slavomír Kujan.

Jeden altánok (vlastne hneď dva pri sebe) v Kyjaticiach bol aj doteraz, avšak pri archeologickom pamätníku za dedinou. Ten je však mimo intravilánu obce a pre domácich teda trochu od ruky.

Toto miesto priamo v dedine má aj tú výhodu, že napríklad počas podujatia Gotická cesta otvorená slúžilo ako záchytné parkovisko. Aj plánujeme, že tam dáme tabuľu ‚Parkovisko‘, keďže napríklad posledná letná sezóna bola taká, že k nám ľudia chodili prakticky stále,“ podotkol Kujan. Altánok teda môže slúžiť na odpočinok a občerstvenie aj pre turistov. Obec naň získala 2000 eur od Miestnej akčnej skupiny Malohont, spoluúčasť bola 200 eur.

altánok
Tabuľa, ktorá bude zdobiť nový altánok. Foto: Slavomír Kujan

Kyjatický starosta je známy i tým, že rád pracuje s drevom a jeho diela zo samorastov zdobia prístrešok na autobusovej zastávke a aj už spomínaný altánok pri archeologickom pamätníku smerom do časti Kadlub. Drevená tabuľa s názvom obce a jej erbom z jeho dielne bude zdobiť tiež nový altánok. V tejto súvislosti treba dodať, že tieto výtvory robí pre dedinu zadarmo, čím jej šetrí financie, ktorých samosprávy hlavne v dnešnej ťažkej dobe nemajú nazvyš.

Do altánku ešte pridáme lavice aj stôl, chceme to stihnúť do jari. Vedľa je aj studňa, na ktorú sa kúpila nová pumpa, keďže stará bola už nefunkčná,“ doplnil Kujan s tým, že pri prácach počas štyroch sobôt pomohlo viacero dobrovoľníkov. „Najviac roboty urobil Ľubomír Kožiak. Prišli však pomôcť aj takí ľudia, od ktorých som to nečakal – ktorí u nás majú trvalé pobyty len polroka či rok,“ dodal starosta.

altánok
Kyjatice – lavičky zo samorastov, ktoré vyrobil starosta Slavomír Kujan

Veľký počet návštevníkov

Vráťme sa ešte k turizmu. Minulý rok boli vybrané kostoly Gotickej cesty prvýkrát sprístupnené návštevníkom počas pravidelných otváracích hodín. Táto zmena sa pozitívne prejavila aj v Kyjaticiach, kde sa podľa údajov samosprávy len počas dvoch prázdninových mesiacov v kostole vystriedalo vyše tisíc turistov.

Môj syn bol sprievodca v kyjatickom aj kraskovskom kostole. Povedal by som, že práve v našom kostole sa ľudia zdržali vždy najviac, keďže im porozprával aj o kyjatických hračkách, archeoskanzene či rukopise Pavla Dobšinského v školskom zázname. Mnohí sa preto zdržali aj viac ako hodinu,“ povedal Kujan, ktorý ako kurátor tiež zabezpečuje sprístupňovanie kostola.

Veľa lákadiel

Po Kyjaticiach je pomenovaná archeologická kyjatická kultúra, keďže ide o jej eponymnú lokalitu, teda miesto, kde na ňu archeológovia prvýkrát narazili. Stalo sa tak v roku 1941, keď v Kyjaticiach realizoval archeologický výskum nestor slovenskej archeológie, profesor Vojtech Budinský-Krička.

Druhý výskum tam vykonal Václav Furmánek v rokoch 1983 až 1985, ktorý odkryl 200 hrobov na pohrebisku osady kyjatickej kultúry. Zaujímavosťou je, že samotnú osadu zatiaľ archeológovia nenašli a na svojich objaviteľov teda ešte čaká. Kyjatickej kultúre je v Kyjaticiach venovaný archeologický pamätník, vybudovaný v roku 1985 a obnovený v roku 2021.

Archeologický pamätník Kyjatice

Ďalšou zaujímavosťou Kyjatíc sú drevené kyjatické hračky. Sú pre ne typické ryté, prevažne kruhové ornamenty, ktoré sa v bukovom dreve namorenom prírodnými moridlami vytvárali pomocou kružidla s rydlom. Podľa údajov obce Kyjatice ešte v 80. rokoch 20. storočia vyrábali tieto hračky priamo v dedine dvaja poslední výrobcovia. Boli nimi Ján Beňo a Július Petráš.

Po ich smrti výroba hračiek v obci zanikla. V 90. rokoch ešte nadviazal na tradíciu výroby týchto hračiek Rudolf Stehlík z Veľkých Teriakoviec, ktorý však v roku 2010 zomrel. Na obnovení tradície kyjatických hračiek priamo v Kyjaticiach pracuje majster Ladislav Hedvigi, ktorý pre tento účel postupne obnovuje starú kyjatickú školu.

altánok
Kyjatická škola počas obnovy

No a v neposlednom rade je turistickým lákadlom Kyjatíc starobylý gotický kostol zo 14. storočia. Zaujme bohatou freskovou výzdobou, ktorej dominuje na severnej strane lode nástenná maľba zobrazujúca Posledný súd. Pre svoje fresky získal kyjatický kostol spolu s ďalšími 11 chrámami na Gemeri Značku Európske dedičstvo.

No a v neposlednom rade Kyjatice lákajú aj krásnymi výhľadmi do okolia. Stačí vyjsť nad dedinu smerom na Kadlub či Babinec a naskytne sa vám široký pohľad do okolia, okrem iného na jeden z najznámejších gemerských vrchov Železník.

Pridaj komentár