Protesty voči vláde sa konali v R. Sobote, Rožňave aj Lučenci

protesty
Protesty sa konali v 24 mestách

RIMAVSKÁ SOBOTA/ROŽŇAVA/LUČENEC – Séria protestných zhromaždení voči niektorým krokom vlády pokračovala vo štvrtok (18. 1.) aj v troch mestách na Gemeri a v Novohrade. K Rimavskej Sobote sa pridala Rožňava a Lučenec.

Okrem týchto troch sídiel sa protestovalo aj v ďalších mestách, dokopy ich bolo 24, čo je o päť viac ako pred týždňom. Do Rožňavy podľa portálu Sme.sk prišlo asi 60 ľudí. Protest sa konal aj v Lučenci, kde bolo okolo 180 až 200 účastníkov.

protesty
Protest v Lučenci

V Rimavskej Sobote sa protest uskutočnil už tradične na Námestí M. Tompu a organizovala ho občianska iniciatíva Rimavská kaviareň. Zišlo sa tam odhadom okolo 130 ľudí, teda o niečo menej ako pred týždňom, keď ich bolo asi 140.

protesty
Protest v Lučenci

V úvode jeden z organizátorov, aktivista Tomáš Bálint, povedal, že ak by aj doteraz žiadny dôvod na protest neexistoval, tak udalosti ostatných dní by účastníkov nepochybne vyhnali do ulíc. „Po špeciálnej prokuratúre chce vláda najnovšie zrušiť aj Národnú kriminálnu agentúru. Ministerka nekultúry zas tupo brojí proti LGBTI+ komunite a deštruuje kultúrne inštitúcie. A Dankov semafor? To už ani nie je fór,“ uviedol Bálint.

Po jeho úvode odznela spoločná výzva viacerých miest. Prečítala ju Miroslava Čierna z Rimavskej kaviarne. „V januári 2024 je slovenská spoločnosť opäť na rázcestí. Pre zámer súčasnej vládnej garnitúry zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry a vykonať v slovenskom trestnom práve zásadné zmeny hrozí, že páchatelia trestných, predovšetkým korupčných činov uniknú spravodlivým trestom,“ citovala z výzvy.

Dodala, že existuje reálne nebezpečenstvo straty možnosti efektívne kontrolovať štátnu moc a naša spoločnosť sa vyberie cestou neslobody a úpadku. „Preto sme my, organizátori občianskych protestov v mestách Rimavská Sobota, Poprad, Ružomberok, Námestovo, Dolný Kubín a Trstená spísali tri požiadavky, ktorých splnenie považujeme za podmienku toho, aby sa Slovensko stalo spravodlivou krajinou a bezpečným domovom pre svojich obyvateľov,“ pokračovala Čierna.

Protest v R. Sobote

Konkrétne ide v právnej oblasti o dodržiavanie zákonov a funkčný právny štát, v oblasti verejnej správy o odbornosť a transparentnosť, a vo verejnej diskusii o objektívne informácie a hľadanie pravdy.

Druhý v poradí odznel list právnika a bývalého člena Súdnej rady Pavla Žilinčíka. Text prečítal ďalší člen Rimavskej kaviarne Marcel Laczko. „Je fakt, že špecializované trestné inštitúcie nie sú všade, ale existujú hlavne v krajinách s rozšírenou korupciou. Tiež je pravdou, že niektoré trestné sadzby sú u nás stanovené neprimerane vysoko. Pravdou je aj to, že inštitúcie a ľudia v nich robia chyby. Tak je to všade na svete a práve preto máme rôzne opravné prostriedky a odvolacie inštitúcie. Je to však dôvod na takýto bleskový proces?“ citoval Laczko z listu s tým, že o zmenách by sa malo najprv diskutovať.

Ďalšou rečníčkou bola učiteľka slovenského a anglického jazyka na Súkromnej strednej odbornej škole – Magán Szakközépiskola v R. Sobote Mariana Boošová. Pripomenula zmeny po Nežnej revolúcii a možnosti štúdia, ktoré sa vtedy pre mladých ľudí otvorili v západnej Európe, aj vďaka jazykovej príprave na našich školách.

protesty
Marianna Boršová

Myslela som si, že to stačí, že sa nepotrebujem miešať do politiky a angažovať sa, veď mám svojich zástupcov v zákonodarnom orgáne, kde bránia aj moje záujmy, že stačí dobre urobiť svoju prácu. Dnes to už nestačí. Dnes sa postupne likvidujú piliere demokracie a snažia sa zdiskreditovať všetkých, ktorí majú iný názor. Ostentatívne predvádzajú, kto má moc. Preto je potrebné nahlas povedať: Nie,“ zdôraznila Boršová, ktorá sa v príhovore venovala aj úpadku slovenského školstva.

Ďalej odznel list Petra Medveďa, riaditeľa Nadácie Ekopolis, ktorý prečítal Róbert Čapucha. „Dnes večer sme tu preto, lebo nie sme spokojní, kam sa uberá naša krajina pod vedením Smeru, Hlasu a SNS. Táto vláda s krytím tesnej väčšiny v parlamente unáša štát spôsobom, ktorý je pre demokraciu nebezpečný,“ čítal Čapucha z Medveďovho listu.

Upozornil aj na dianie na ministerstve životného prostredia či zvláštne výmeny na vedúcich postoch viacerých štátnych inštitúcií. „Za riaditeľa Tatranského národného parku menovali odsúdeného pytliaka Olexu zo Spišského Bystrého, kde je zhodou okolností poľovníkom aj štátny tajomník Filip Kuffa,“ uviedol jeden z príkladov.

Ako predposledná sa zúčastneným prihovorila Viera Dankovičová z Rimavskej kaviarne, ktorá sa, tak ako na každom proteste, venovala zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke Martine Kušnírovej. „Sme im dlžní. Tento dlh môžeme splatiť len tým, že budeme brániť pravdu, slobodu a demokraciu,“ podčiarkla Dankovičová.

protesty
Mária Rybárová

Na záver zhromaždenia vystúpila Mária Rybárová, manželka zosnulého lekára Dušana Rybára, ktorý viedol židovskú komunitu v R. Sobote. Upozornila okrem iného na zvyšovanie niektorých poplatkov a vznik nového ministerstva, ktorého činnosť doteraz vykonávali iné rezorty.

Ministerkou kultúry sa stala osoba, ktorá verejne šíri rasistické postoje, ktorá už aj tak polarizovanej spoločnosti podsúva falošné dilemy o podpore kultúry, alebo sexuálnych menšín. Ministerka, ktorá kvalitu umenia posudzuje podľa príslušnosti k menšine. Za kultúru sa na Slovensku považuje klaňanie sa komunistickému prisluhovačovi Husákovi,“ vyjadrila sa Rybárová.

Dodala, že výpočet absurdností trojmesačnej vlády Roberta Fica je oveľa širší. „Ak ho nezastavíme, urobí čokoľvek pre svoju beztrestnosť a popularitu, dokonca možno obetuje aj južnú či východnú hranicu našej krajiny,“ konštatovala Rybárová.

Pridaj komentár