Revúca

V Revúcej vznikla nová modlitebňa, podobná je v R. Sobote

REVÚCA – V meste Revúca pribudla nová modlitebňa. Vybudovala ju Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia v SR a situovaná je medzi Železničnou a Hviezdoslavovou ulicou.

Podľa informačnej tabule vyvesenej na oplotení objektu bola stavba začatá v októbri 2022 a oficiálny termín dokončenia bol presne o rok neskôr, teda v októbri 2023. Už v septembri sa však zdala byť zvonka hotová, vrátane úpravy okolia. Ešte pred Vianocami sa v objekte pohybovali robotníci, ale pracovali už len na zariaďovaní a finálnych úpravách interiéru.

Oficiálny názov tejto stavby je prednášková sála, pričom samotná náboženská spoločnosť zvykne svoje modlitebne označovať ako Sály kráľovstva. Ide vlastne o kostoly či chrámy tejto cirkvi. Dokazuje to i príslušný výpis z listu vlastníctva, kde je objekt zaradený do kategórie „budova na vykonávanie náboženských aktivít, krematóriá a domy smútku“.

Čo sa týka zhotoviteľa, stavba bola budovaná svojpomocne, čo je pre Jehovových svedkov typický spôsob budovania ich modlitební. Pri stavbe zvyknú pomáhať nielen ľudia z miestnej komunity, ale prichádzajú aj členovia tejto cirkvi z celej krajiny i zahraničia.

Rovnako to bolo aj pri výstavbe podobného chrámu v Rimavskej Sobote, ktorý vznikol v roku 2017 na Jesenského ulici (na mieste bývalej reštaurácie Koliba). V tom čase tam pri stavbe parkovali väčšinou autá so značkami iných okresov, ale aj s maďarskými či nemeckými evidenčnými číslami. Nová modlitebňa v Revúcej sa veľmi podobá práve na tú rimavskosobotskú a je vidieť, že ide o typizované stavby. Je však o niečo menšia.

Nepovažujú sa za sektu

Samotní Svedkovia Jehovovi, ako ich zvykne nazývať verejnosť, sú známi aktívnym šírením svojej viery – zvestovateľskou činnosťou, ako to sami zvyknú nazývať. Typickým je pre nich tiež, že svoje informačné materiály zvyknú ponúkať na verejných priestranstvách v centrách miest.

Niektorí ľudia ich označujú za sektu, v skutočnosti však ide o jednu z 18 oficiálne registrovaných cirkví na Slovensku, ako ozrejmil v relácii TV Markíza Reflex Radoslav Čikeš z cirkevného odboru Ministerstva kultúry SR.

Podľa oficiálneho sčítania obyvateľstva sa k nim hlási približne 16 000 obyvateľov,“ konkretizoval Čikes s tým, že boli zaregistrovaní v roku 1993. Podmienky registrácie sú však dnes prísnejšie a teraz by už na ňu potrebovali minimálne 50 000 hlásiacich sa veriacich.

Mimochodom, aj samotný výraz sekta, hoci má dnes vo vnímaní väčšinovej spoločnosti skôr negatívny nádych, je v skutočnosti neutrálnym pojmom. Označuje uzavretú náboženskú skupinu, ktorá sa odštiepila od väčšieho cirkevného, ale aj politického či umeleckého prúdu.

Sála kráľovstva, teda modlitebňa Jehovových svedkov

Jehovovia svedkovia neoslavujú sviatky ako narodeniny, meniny či Vianoce a známi sú aj svojím odmietaním transfúzií krvi a očakávaním blízkeho príchodu konca sveta, ako sa dá dočítať na Wikipedii.

Sami sa považujú za otvorené spoločenstvo so sociálne integrovanými a produktívnymi členmi spoločnosti. „Významné vedecké štúdie dospeli k záveru, že Jehovovi svedkovia majú vysokú úroveň sociálnej integrácie a mnohými spôsobmi prispievajú k rozvoju, súdržnosti a prosperite spoločnosti. Nie sú sektármi a ich učenie je charakterizované širokou slobodou voľby a osobnou slobodou pri rozhodovaní,“ uviedol pre Reflex hovorca Jehovových svedkov na Slovensku Rastislav Eliaš.

Čikeš však upozornil, že v niektorých demokratických krajinách sa štát pre isté kontroverzie postavil k tejto náboženskej skupine pomerne radikálne a napríklad v Nórsku bola podľa neho registrácia tejto komunity zrušená. Dôvodom mala byť sociálna izolácia súvisiaca s opustením komunity.

Sobotnik.sk

View Comments

    Recent Posts

    GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

    Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

    23 hodín ago

    TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

    Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

    3 dni ago

    Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

    GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

    5 dní ago

    JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

    Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého…

    6 dní ago

    RIMAVSKÁ SOBOTA: Nemocnica funguje už 140 rokov

    Nemocnica v Rimavskej Sobote sa o pacientov stará už 140 rokov. Jej výstavba sa začala v…

    1 týždeň ago

    O Rimavskú Sobotu sa zaujímajú dvaja čínski investori. Winkelmann by mal spustiť výrobu v júli

    Dvaja čínski investori zvažujú možnosť zriadiť v Rimavskej Sobote svoje výrobné prevádzky. Celý článok O…

    1 týždeň ago