Revúca čakala na prvé dieťa tri dni. Je ním dievčatko Eliška

Novorodenec, dieťa

REVÚCA – Až 3. januára o 11:10 privítali zdravotníci v pôrodnici Nemocnice s poliklinikou v Revúcej prvé dieťa roka 2024. Stalo sa ním dievčatko Eliška, ktorého mama býva v Šiveticiach.

Eliška vážila po narodení 3260 gramov a a merala 49 centimetrov,“ prezradil nám personál na pôrodnej sále revúckej nemocnice.

Šlo o odlišnú situáciu v porovnaní s vlaňajším rokom 2023, keď sa prvé dieťa v Revúcej narodilo už o 0:40, teda ani nie hodinu po začiatku nového roka. Bol to chlapec Džastin (takto rodičia jeho meno zapísali) a narodil sa ako štvrté dieťa matke z Kamenian.

Neskorší pôrod v revúckej nemocnici nie je výnimočný, keďže sa tam ročne udeje menej pôrodov ako v Rožňave či Revúcej. Podľa údajov nemocnice to bolo v roku 2022 konkrétne 283 pôrodov a vlani 262.

Z tohto dôvodu stále hrozí pôrodnici zrušenie v rámci takzvanej optimalizácie siete nemocníc, keď mali byť zrušené tie pôrodnice, v ktorých je menej ako 400 pôrodov ročne. Voči tomu však bojuje jej vedenie i samospráva Revúcej a petíciu za zachovanie pôrodnice podpísalo bezmála 10 000 ľudí. Pôvodne mala pôrodnica zaniknúť už teraz, 1. januára 2024, ale koncom minulého roka sa podarilo dosiahnuť odklad zrušenia o rok.

Definitívne sa teda rozhodne v tomto roku. Paradoxne, výhodou Revúcej pri zachovaní pôrodnice (a celej nemocnice na aspoň terajšej úrovni) môžu byť zlé cesty. Ako sa totiž píše v článku portálu Sme.sk, mohol by vzniknúť problém s dostupnosťou zdravotnej starostlivosti.

Najbližšia plnohodnotná akútna nemocnica na západ od Revúcej by podľa aktuálneho nastavenia siete mala byť až v Banskej Bystrici. V smere na juh od Revúcej by to malo byť v Rožňave, alebo v Rimavskej Sobote. Najmä v zimnom období a v hornatom teréne tak môže byť problém s dostupnosťou,“ uvádza sa v texte článku.

No a ako sa môže skončiť „optimalizácia“ nemocnice, o tom sa môže každý presvedčiť v neďalekej Hnúšti. V 90. rokoch tam ešte bola vyhľadávaná nemocnica, v súčasnosti zostalo iba torzo v podobe interného oddelenia, oddelenia pre dlhodobo chorých a pár ďalších služieb.

Zostáva teda len dúfať, že boj za zachovanie revúckej pôrodnice bude úspešný a o prvonarodenom dieťati v nej budeme môcť písať aj v roku 2025.

Foto: ilustračné, Pixabay.com/Congerdesign

Pridaj komentár