McDonalds Rimavská Sobota je o krok bližšie k výstavbe, už má vydané rozhodnutie

RIMAVSKÁ SOBOTA – Reštaurácia rýchleho občerstvenia McDonalds, ktorá má vzniknúť v rimavskosobotskej mestskej časti Sobôtka, je opäť bližšie k realizácii. Informoval o tom portál Aktuality.sk s tým, že stavba už má vydané rozhodnutie zo strany Odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Rimavská Sobota.

Rozhodnutie zo zisťovacieho konania z polovice januára 2024 sa týka celého areálu Retail Park Rimavská Sobota a hovorí o tom, že navrhovaná činnosť nebude posudzovaná podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Investorovi tak zostáva na výstavbu už len získať všetky potrebné povolenia a súhlasy od štátnych orgánov.

V súčasnosti má McDonald’s na Slovensku 43 reštaurácií. Väčšina z nich však je v Bratislave a väčších krajských mestách. Ako ale pre Aktuality.sk uviedla hovorkyňa spoločnosti Lucia Poláčeková, reťazec sa po novom chce zameriavať aj na lokality s menším počtom obyvateľov.

„V priebehu roka máme v pláne otvoriť 5 až 6 reštaurácií, a to v lokalitách, ktoré zatiaľ nie je možné spresniť. Môžeme však potvrdiť, že sa rozhliadame aj v menších mestách s počtom okolo 20 000 obyvateľov so silnou spádovou oblasťou,“ povedala Poláčeková.

To je práve prípad Rimavskej Soboty, ktorá má aktuálne asi 21 500 obyvateľov. Nový McDonalds však bude priamo pri hlavnej ceste I/16, ktorá súčasťou hlavného južného cestného ťahu. Keďže výstavba rýchlostnej cesty R2 smerom od Lučenca na Rimavskú Sobotu, Tornaľu a Rožňavu je v nedohľadne, táto komunikácia bude hlavnou dopravnou tepnou na juhu stredného Slovenska ešte dlhé roky. To všetko hovorí v prospech novej prevádzky McDonald’s, ktorú tak budú môcť využívať aj vodiči a cestujúci. Spoločnosť s tým vo svojich plánoch bezpochyby ráta.

Mcdonalds

Mimochodom, ako sme už písali v staršom článku, jediný McDonald’s na celej južnej trase je v súčasnosti na západnom Slovensku na odpočívadle Terminal R1, čo opäť hovorí v prospech budúcej rimavskosobotskej reštaurácie.

Snahu dostať sa aj do menších miest potvrdzuje tiež minuloročné otvorenie reštaurácií McDonald’s v Dunajskej Strede či Pezinku, čo sú mestá veľkosťou porovnateľné s Rimavskou Sobotou. Pochopiteľne, sú na západnom Slovensku, kde je kúpyschopnosť obyvateľstva vyššia, ale naznačuje to nový trend firmy.

V prospech rozširovania siete jej reštaurácií hovoria aj stúpajúce tržby a zisk. Hoci sa hlavne na sociálnych sieťach vždy nájdu ľudia, ktorí hlasno deklarujú svoj odpor voči tomuto typu občerstvenia, či už z hľadiska životosprávy alebo jeho americkému pôvodu, čísla hovoria inou rečou. Podľa nich sú reštaurácie McDonald’s na Slovensku čoraz obľúbenejšie a stúpa im zisk. Podľa Finstatu sa tržby firmy posledných päť rokov držia nad 50 miliónmi eur a zisk od roku 2018 narástol z 5,10 na 10,17 milióna eur v roku 2022.

Okrem McDonalds by však v našich regiónoch mohli teoreticky pribudnúť aj iné prevádzky rýchleho občerstvenia. Aktuality.sk upozorňujú, že svoju sieť rozširujú Burger King aj KFC. Obidve prevádzky nájdeme napríklad vo Zvolene, ktorý má necelých 40 000 obyvateľov. V prípade našich regiónov môže byť pre ne teoreticky zaujímavý hlavne Lučenec, ale do úvahy prichádzajú aj Rimavská Sobota či Rožňava.

Pridaj komentár