R. SOBOTA: Na tretí protivládny protest prišlo okolo 140 ľudí. Rečnil aj bývalý minister

RIMAVSKÁ SOBOTA – Protest voči niektorým krokom vládnej koalície sa vo štvrtok (11. 1. 2023) konal okrem ďalších takmer dvoch desiatok miest aj v Rimavskej Sobote. Uskutočnil sa na rovnakom mieste ako minule, pred budovou Okresného súdu Rimavská Sobota na Námestí Mihálya Tompu. Organizovala ho platforma Rimavská kaviareň.

Protest otvoril aktivista Tomáš Bálint, ktorý povedal, že vláda hneď v prvé dni nového roka 2024 pokračuje vo svojich snahách o demontáž právneho štátu a demokracie na Slovensku. „Dnes sme sa tu opäť stretli, aby sme sa postavili na ochranu našich práv a stabilného demokratického prostredia. Ak to bude nutné, budeme tu stáť aj o týždeň, aj o ten ďalší, pokojne až do nasledujúcich Vianoc,“ uviedol Bálint.

Prvou rečníčkou na podujatí mala byť ekologička a enviroaktivistka Martina Pavlíková. Pre pracovné povinnosti však nemohla prísť a jej príhovor prečítala jedna z členiek iniciatívy Rimavská kaviareň Andrea Rešetárová.

Musíme sa bok po boku postaviť za našu slobodu, nielen v jednom meste či dedine, za hodnoty demokracie, spravodlivosti a ozajstnej spolupráce v prospech nás všetkých. Našu krajinu nemôžeme odovzdať v prospech pár ľudí, ktorí si myslia, že môžu všetko,“ tlmočila Rešetárová slová Martiny Pavlíkovej.

protest

Druhým v poradí bol rimavskosobotský režisér a strihač Peter Pavlík. „Som vlastenec. Milujem Slovensko. Je to krásna krajina, na ktorú chcem byť hrdý, no je to čím ďalej, tým ťažšie,“ prihovoril sa zúčastneným.

Prečítal aj symbolický list zavraždeným Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej. „Prepáčte, zlyhali sme. Fico sa vrátil k moci a bude to horšie ako kedykoľvek predtým. Chystá sa znásilniť demokraciu, ukradnúť právny štát a vrátiť systém jeho ľudí. Ale my budeme bojovať, aby vaša smrť nebola zbytočná,“ podotkol Pavlík.

Vystriedala ho psychologička a výskumníčka Lenka Valušová. Ako povedala, v roku 2019 sa s manželom po 13 rokoch vrátili z Bratislavy do Rimavskej Soboty. „Veľmi pekne ďakujem organizátorom za pozvanie a odhodlanie. Rovnako vám, všetkým zúčastneným, že to so Slovenskom ešte nevzdávate. Ja sama mám niekedy namále,“ poznamenala Valušová.

protest

Podľa vlastných slov si myslela, že jej po návrate bude najviac chýbať kultúra, koncerty a filmové večery. „Návrat do Rimavskej Soboty bol však kultúrnym šokom v inom zmysle slova. Z bubliny vedcov, kde každý váha, či má dosť dôvodov pre svoje tvrdenia, som sa ocitla zaskočená neochvejnou istotou ľudí, ktorí vedia, čo v skutočnosti obsahujú vakcíny proti covidu a prečo moje dieťa nespí. S dodatkom, že ak ho teda naozaj nechcem nechať vyplakať, mám mu aspoň natrieť tvár močom,“ opísala svoje skúsenosti.

Viera Dankovičová z Rimavskej kaviarne podobne ako na minulom proteste pripomenula vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zároveň sa pýtala sa, aké môžu mať z dnešnej situácie pocity ich rodičia. „Títo ľudia svoj boj za demokraciu, slušnosť a spravodlivosť nikdy nevzdali. Nevzdajme to ani my, sľúbili sme to Jánovi a Martine,“ apelovala.

Občianska aktivistka Csilla Droppová z Banskej Bystrice vo svojej reči pripomenula množstvo falošných správ, s ktorými sa dnes ľudia stretávajú na sociálnych sieťach, ale aj inde. „Celý tento hoax systém je v prvom rade veľký biznis, na ktorom niektorí veľmi dobre zarábajú,“ zdôraznila. Zároveň ocenila, že na protest v R. Sobote prišlo viac ľudí ako pred Vianocami.

Posledným rečníkom bol diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Prízvukoval, že nikdy nesmieme strácať vieru a ambíciu na lepší svet. Ficova štvrtá vláda sa podľa neho správa tak, akoby ich legitímne získaná moc bola vojnová korisť.

Slovensko má na viac, ako len na takéto lúpežnícke správanie. Ďakujem vám, že sa pre to snažíte urobiť všetko a nie ste ľahostajní,“ adresoval exminister slová prítomným.

Pridaj komentár