ROŽŇAVA: V nemocnici sa vlani narodilo 517 detí

Rožňava

ROŽŇAVA – Dovedna 517 detí prišlo na svet počas roka 2023 v Nemocnici Penta Hospitals Rožňava. Informovala o tom PR špecialistka siete Penta Hospitals Bianka Krejčíová.

V pôrodnici vlani prišlo na svet 261 dievčat a 256 chlapcov. Dve mamičky sa tešili z dvojičiek. Každá z nich si domov odniesla dvoch chlapcov,“ konkretizovala Krejčíová.

Ako dodala, najčastejšími menami, ktoré rodičia vybrali pre svoje novonarodené dievčatká, boli Nela, Eliška, Nina, Natália, Evelyn a Sofia. U chlapcov dominovali mená Jakub, Tobias, Adam a Kristián. 

Tradičné slovenské mená neraz vystriedali aj tie exotické: Fiona, Azusena, Sisi, Samia, Ajlin, Selim, Kachraman, Evan i Demir.

Prvé dieťatko, ktoré prišlo v rožňavskej nemocnici na svet tento rok, je dievčatko Viktória. Narodila sa 1. januára o 15:30 hodine. Po narodení malá Viktória vážila 3800 gramov a merala 50 centimetrov,“ uviedla PR špecialistka.

Nemocnica Penta Hospitals Rožňava poskytuje mamičkám možnosť absolvovať predpôrodnú prípravu, ktorú vlani využilo 64 mamičiek. „Deväť mamičiek využilo aj možnosť vytvoriť si v spolupráci s personálom individuálny pôrodný plán a naplánovať si tak spoločne všetky detaily pôrodu,“ ozrejmila Krejčíová.

Ako spomenula na záver, minulý rok sa v nemocnici podarilo prostredníctvom zavedenia hysteroskopie zlepšiť diagnostiku vnútromaternicových patológií či zrekonštruovať priestory určené na cvičenie mamičiek pred pôrodom.

Pre budúce mamičky sme zorganizovali aj Deň otvorených dverí na gynekologicko-pôrodníckom oddelení a workshop s fyzioterapeutkou. Každoročne je už medzi mamičkami obľúbený Piknik s laktačnou konzultantkou,“ zakončila Krejčíová.

Pridaj komentár