ZIMA NA HRADE MURÁŇ

Hrad Muráň - vstupná brána
Hrad Muráň – vstupná brána

MURÁŇ – Jedným z najznámejších a najzaujímavejších gemerských hradov je Muráň. Ešte pred 15 rokmi šlo o pomaly sa rozpadávajúce ruiny, ktoré sa cez leto strácali v záplave stromov a hlavne buriny.

Posledné roky však Muráň každoročne opravuje partia ľudí zamestnaných vďaka rôznym dotačným projektom. Vďaka nim sa podarilo opraviť či stabilizovať veľa stavieb na Muránskom hrade a udržiavajú celý areál v poriadku.

Hlavný palác hradu Muráň
Hlavný palác hradu Muráň

Ak ste na hrade čo i len dva roky neboli, uvideli by ste tam veľa noviniek. Hlavnou je zastrešenie Domu veliteľa, ktorý bude slúžiť ako zázemie pre turistov. Nové sú aj vyhliadkové plošiny na južnom a severnom konci hradu.

Južná vyhliadka hradu Muráň
Južná vyhliadka hradu Muráň

Veľkým prínosom pre návštevníkov sú i nové informačné tabule rozmiestnené po hrade, z ktorých sa o histórii tejto pamiatky dozvedia veľa zaujímavostí. No a v neposlednom rade sú to sochy – jedna drevená vo vstupnej bráne hradu a dve pri Hlavnom paláci. Znázorňujú Máriu Széchyovú a Františka Wesselényiho, ktorí patrili medzi najvýznamnejších majiteľov hradu.

Zastrešený Dom veliteľa na hrade Muráň
Zastrešený Dom veliteľa na hrade Muráň

Ako sme sa sami presvedčili, na Muránsky hrad chodí veľa turistov i teraz v zime. Treba si však dávať pozor, ide o jeden z našich najvyššie položených hradov (vyše 900 metrov nad morom) a sneh s ľadom tam boli i v čase, keď po nich v dolných častiach Gemera nebolo ani stopy.

Všetky hlavné novinky na hrade Muráň však môžete vidieť aj v našom videu:

Pridaj komentár