KRÁTKE SPRÁVY: V okrese R. Sobota bolo vlani najviac požiarov, v Tisovci opäť fungujú občianske hliadky

Dnešné Krátke správy na Sobotníku o najvyššom počte požiarov v rámci BBSK, kosení verejných priestranstiev v Poltári, plate primátorky Lučenca a dvoch voľných riaditeľských pozíciách v tomto meste, ale aj o zriadení DHZ v Tornali a pokračovaní občianskych hliadok v Tisovci.

R. SOBOTA/LUČENEC – Najvyšší počet požiarov v rámci Banskobystrického kraja v roku 2023 zaznamenalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v okrese Rimavská Sobota. Bolo ich celkovo 107 s priamymi škodami vyše 387 000 eur. Informoval o tom vedúci operatívno-technického oddelenia KR HaZZ Pavol Dubaj.

Druhý najvyšší počet požiarov bol v okrese Lučenec, dovedna 93 so škodami na úrovni 292 650 eur. Najmenej požiarov, iba 27, bolo v Poltárskom okrese. Hasiči v rámci celého Banskobystrického kraja k požiarom vyrazili 1091-krát, pričom ich počet sa oproti roku 2022 výrazne znížil, konkrétne o 923 výjazdov.

V rámci regiónov Gemer-Malohont a Novohrad najväčšie škody spôsobil požiar bioplynovej stanice pri Stredných Plachtinciach v okrese V. Krtíš. Šlo o zhruba 1,5 milióna eur. Podobná udalosť sa v marci stala aj v Jelšave, kde požiar strojovne bioplynovej stanice spôsobil škodu asi 600 000 eur.

POLTÁR – Verejné priestranstvá so zeleňou museli pracovníci Technických služieb Poltár kosiť v uplynulom roku až sedemkrát. Na jednom z posledných zasadnutí poltárskeho mestského zastupiteľstva to povedal prednosta mestského úradu Peter Karásek.

„Bol daždivý rok, preto skoro nič iné nerobili, len kosili. Mesto Poltár aj s prímestskými časťami má dokopy skoro 265 000 metrov štvorcových zelene. Takže keď skončili, na druhej strane museli znova začať,“ povedal prednosta s tým, že zamestnanci TSM mali preto menej času napríklad na opravy chodníkov.

LUČENEC – Banskobystrický samosprávny kraj chce obsadiť v meste Lučenec dve riaditeľské pozície. Ide o post riaditeľa Novohradského múzea a galérie, ako aj o funkciu riaditeľa Novohradskej knižnice. Informuje o tom na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

Na nej nájdu záujemcovia odkazy na pracovný portál Profesia.sk, kde sa o týchto pracovných ponukách dozvedia viac podrobností:

LUČENEC – Poslanci mestského zastupiteľstva v Lučenci sa vlani nezaoberali bodom na zníženie platu primátorky Alexandry Pivkovej, ktorý do programu decembrového zasadnutia navrhla poslankyňa Renáta Endrödyová.

Návrh na zníženie platu primátorky je iniciatívou klubu Alternatíva a podľa Endrödyovej bol mestu doručený 28. júna 2023. Ako doplnil poslanec Jozef Oravec, doteraz nebol nikdy zaradený do programu MsZ.

„Ak sa ním ani dnes (1. 12. 2023, pozn. red.) nenájde vôľa zaoberať sa ním, na každé jedno zasadnutie budeme tento návrh predkladať, až kým sa o ňom nezačne rokovať,“ zdôraznil Oravec.

Za zaradenie však bolo napokon iba sedem z 20 poslancov. Poslankyňa Rút Olšiaková neskôr doplnila, že primátorka má plat 6300 eur, ale Pivková kontrovala, že nejde o čistý príjem a väčšiu čiastku z neho dáva na podporu športu, sociálnej slabších a seniorov.

TORNAĽA – Mesto Tornaľa zriaďuje spoločný dobrovoľný hasičský zbor s obcou Gemer. Nejde o veľkú zmenu, pretože na zabezpečení požiarnej ochrany v meste Tornaľa aj doteraz s Gemerom spolupracovala. Niektoré ustanovenia príslušnej zmluvy sa však nepáčili Krajskému riaditeľstvu Hasičského a záchranného zboru v B. Bystrici.

Podľa prednostky Mestského úrad Tornaľa Mileny Helembaiovej ide v zásade len o kozmetické úpravy zmluvy, aby bola v súlade so zákonom. Jednou zo zmien bolo zvýšenie príspevku Tornale na fungovanie zboru z 300 na 1500 eur. Celkové náklady na prevádzku DHZ Gemer sú však okolo 13 100 eur ročne, ako ozrejmila prednostka tornaľského MsÚ.

TISOVEC – Od 1. februára fungujú v Tisovci občianske hliadky Miestnej občianskej a preventívnej služby. Na zasadnutí tisovského mestského zastupiteľstva koncom januára o spustení projektu informoval primátor Ján Vengrín.

„Obsadzovali sme štyri miesta. Dvaja členovia budú na Rimavskej Píle a dvaja v Tisovci,“ konkretizoval primátor. s tým, že mesto sa im bude snažiť čo najskôr zabezpečiť výstroj. Dovtedy budú slúžiť v reflexných vestách.

Pridaj komentár