Bývalý riaditeľ Kúpeľov Číž Michal Fajin vydržal na lukratívnom poste v Nitre len pol roka

Michal Fajin

ČÍŽ – Bývalý riaditeľ Prírodných jódových kúpeľov Číž Michal Fajin vydržal na lukratívnom poste šéfa Fakultnej nemocnice Nitra len pol roka. V súčasnosti už na tomto mieste nepôsobí, keďže ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková ho začiatkom februára odvolala. Téme sa venoval portál Sme.sk.

Ako sme písali vlani v pôvodnom článku, Fajina vymenovalo ministerstvo zdravotníctva za riaditeľa nitrianskej nemocnice 2. augusta 2023. Najprv bol vedením inštitúcie iba poverený, na jeseň sa však po výberovom konaní, v ktorom bol jediným uchádzačom, stal riadnym riaditeľom.

Jeho odvolanie je o to prekvapujúcejšie, že bol členom strany Hlas, ktorej rezort zdravotníctva v súčasnej vláde patrí. Fajin pre Sme.sk uviedol, že je týmto rozhodnutím prekvapený. Ako riaditeľ nemocnice som mal dobré výsledky a podporu zamestnancov. Odvolanie je o to prekvapivejšie, že týždeň predtým ma za výsledky nemocnice pochválili,“ uviedol v rozhovore s tým, že ani nepozná dôvod takéhoto kroku.

Do funkcie bol vlani menovaný na päť rokov, ale zákon umožňuje ministrovi zdravotníctva odvolávať riaditeľov štátnych fakultných nemocníc bez udania dôvodu. Dolinková tento spôsob odvolania v tomto prípade využila.

Michal Fajin sa nateraz podľa vlastných slov vracia pracovať do kúpeľov v Číži a tamojšej špecializovanej nemocnice sv. Michala. Riaditeľkou kúpeľov sa po jeho odchode vlani stala jeho manželka Michaela Fajinová.

Ako generálny riaditeľ Prírodných jódových kúpeľov Číž pôsobil Fajin od roku 2019. V roku 2021 bolo za jeho vedenia v čížskych kúpeľoch otvorené nové špecializované pracovisko v odbore fyziatria, balneológia a a liečebná rehabilitácia pre pacientov z celého Slovenska po cievnych mozgových príhodách.

Čížske kúpele sú posledným fungujúcim zariadením svojho druhu v regióne Gemer. Ich prednosťou je unikátna liečivá jodo-brómová voda, ktorá je čerpaná z dvoch vrtov. Slanou chuťou zvykne pripomínať morskú vodu. Objavená bola náhodne miestnym obyvateľom v roku 1862 pri kopaní studne.

Súčasťou areálu kúpeľov je vonkajší bazénový svet s plaveckým i neplaveckým bazénom, šmýkačkou a ďalším malým bazénom s vodnými atrakciami. Spomínané bazény sú napúšťané pitnou vodou, ktorá je v termálnom bazéne zohrievaná na 38 stupňov.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár