V Poltári môžu pribudnúť nové rodinné domy

Pozemok, kde majú stáť domy

POLTÁR – V poltárskej mestskej časti Zelené môže vzniknúť 12 nových rodinných domov. Na výstavbu má byť vyhradený zhruba hektárový pozemok. Záujem oň má investor, ktorý tam chce vybudovať inžinierske siete i samotné domy.

Ako informovala Jozefína Očenášová z kancelárie primátora mesta Poltár, podľa znaleckého posudku sa hodnota pozemkov pohybuje na úrovni 4,61 eur za meter štvorcový. „Investor sa dohodol s mestom na vyššej sume, za meter štvorcový ponúka päť eur. Celková cena za cca hektárový pozemok ponúkaná investorom je teda 52 920 eur,“ konkretizovala Očenášová.

Doplnila, že mestskí poslanci schválili zámer prevodu pozemkov a ich samotným odpredajom sa budú zaoberať na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Podľa primátora Petra Sitora mesto chce takto zabezpečiť rozvoj a ponúknuť občanom možnosti bývania pre rodiny. „Počet občanov nám každým rokom klesá. Preto je nutné mladým rodinám v meste či potenciálnym záujemcov o rodinné domy z okolia ponúknuť nové možnosti bývania, ktoré sme tu doteraz roky nemali, a nenechať si ujsť možnosť rozvíjať výstavbu v meste za pomoci investorov, ktorí ponesú náklady za mesto,“ sa vyjadril primátor k domovej výstavbe.

Ako dodal, vidí v tom viac pozitívnych dôsledkov pre mesto a jeho občanov. „Vlastníctvo domu môže byť aj investíciou občana do budúcnosti, pretože domy často zvyšujú svoju hodnotu. Výstavba rodinných domov prispieva k rozvoju a rastu komunity, keďže pridáva nových obyvateľov a zvyšuje dopyt po službách a obchodoch v okolí,“ upozornil Sitor.

Noví obyvatelia rodinných domov môžu podľa neho znamenať zvýšený dopyt po vzdelávacích službách, čo môže podporiť rozvoj škôl a vzdelávacích zariadení. Nové rodinné domy môžu zvýšiť hodnotu okolitých nehnuteľností, čo má pozitívny vplyv na majetky existujúcich obyvateľov.

Vlastníci rodinných domov platia dane a poplatky, čo prispieva k miestnym príjmom a môže financovať miestne projekty a služby. Výstavba nových domov pomáha stabilizovať trh s nehnuteľnosťami a poskytuje viac možností pre kupujúcich. Všetky tieto faktory spolu prispievajú k významnému posunu vo všeobecnom blahobyte, rozvoji komunity a ekonomickému rastu,“ zhrnul primátor na záver.

Foto: Mesto Poltár

Pridaj komentár