Protest farmárov bol v R. Sobote aj Lučenci, sťažovali sa na byrokraciu aj meškajúce platby

Protest farmárov
Protest farmárov na Malohontskej ulici v R. Sobote

RIMAVSKÁ SOBOTA/LUČENEC – Menej byrokracie, urýchlenie priamych platieb, prehodnotenie nereálnych „zelených“ cieľov Európskej únie či zastavenie dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. To boli hlavné témy dnešného (22. 2.) celoslovenského protestu farmárov, ku ktorému sa pridali aj tí z Gemera-Malohontu a Novohradu.

V Rimavskej Sobote sa na ňom zúčastnilo okolo 150 traktorov a iných poľnohospodárskych strojov, ktoré prešli od Košickej cesty na Malohontskú ulicu, ktorú asi na dve hodiny zablokovali. Na kruhovom objazde mali farmári aj tlačovú konferenciu.

Nerobíme to preto, aby sme obmedzovali ľudí. Robíme to pre ľudí, lebo chceme pestovať zdravé slovenské potraviny a chovať zvieratá, aby slovenský národ mal zdravé potraviny a nie dovezené 5000 kilometrov, chemicky napustené,“ zdôraznil Norbert Keľo zo spoločnosti Keľo a synovia, ktorý bol jedným z organizátorov protestu.

Podľa Františka Tótha, predsedu Gemerskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v R. Sobote už farmári melú z posledného. „Dnes to bol len upozorňovací štrajk, ale keď sa nepohnú veci, pôjdeme naostro a vtedy to už bude vyzerať úplne ináč,“ avizoval Tóth.

Ako nadviazal Tomáš Tankó z Agrárnej komory Slovenska, aktuálny protest sa konal vo viacerých štátoch Európy.

Protest farmárov

„Rozumieme tomu, že pšenica z Ukrajiny sa nejako musí dostať na svetový trh, keď ju nemôžu vyvážať cez more. Ale nie tak, že ňou naplnia nemecké, talianske a ostatné trhy, kde sme doteraz dodávali my,“ podotkol Tankó, podľa ktorého tak slovenskí, maďarskí a poľskí poľnohospodári nevedia predať svoje úrody.

Po skončení tlačovky sa konvoj poľnohospodárskych strojov vydal smerom na Sobôtku a do Oždian. Pri výjazde na hlavnú cestu do Lučenca zastavili premávku na asi 15 minút.

Podobne protestovali aj farmári v Lučenci, kde na protest farmárov prišlo asi 50 traktorov. Z metropoly Novohradu sa neskôr presunuli do Poltára.

Pridaj komentár