R. SOBOTA: Noc múzeí a galérií bude zameraná na baroko. Vlani bola najúspešnejšou výstava Petőfi 200 (SK/HU)

Noc múzeí a galérií

RIMAVSKÁ SOBOTA – Noc múzeí a galérií v štýle baroka, päť rôznych výstav, tematické tábory a rôzne ďalšie akcie. To všetko čaká na návštevníkov Gemersko-malohontského múzea (GMM) v R. Sobote počas aktuálneho roka 2024. Informovala o tom jeho riaditeľka Éva Kerényi na štvrtkovej (8. 2.) tlačovej konferencii.

A cikk magyar változata alább olvasható

Vlani nás navštívilo 5500 ľudí. V tomto čísle sú zahrnutí aj návštevníci našich kultúrno-výchovných podujatí, ako sú besedy, tvorivé dielne, prednášky a rôzne konferencie. Mali sme vyše 40 rôznych podujatí pre rôzne vekové kategórie, od najmenších školákov až po seniorov,“ zhrnula riaditeľka a doplnila, že vlani GMM zrealizovalo celkovo sedem výstav.

Ako dodala, top udalosťou roka je každoročne Noc múzeí a galérií, ktorá sa koná pravidelne v máji. Tohto roku bude noc múzeí zameraná na baroko. „Otvoríme počas nej veľkolepú výstavu venovanú panovníčke Márii Terézii. Návštevníkov počas Noci múzeí a galérií čaká aj barokový koncert a tanečný barokový workshop. Pre deti bude prichystané bábkové divadlo v štýle baroka,“ avizovala Kerényi program podujatia Noc múzeí a galérií.

Nový vstup aj pamätná izba

Hlavnou investičnou akciou vlaňajška bola revitalizácia vstupu do múzea a vytvorenie návštevníckeho centra, na ktoré inštitúcia získala dotáciu z Integrovaného regionálneho operačného programu. Múzeum bolo pre stavebné práce tri mesiace zatvorené a bolo potrebné presunúť aj jednu výstavu. Okrem vynoveného vstupu je novinkou tiež pamätná izba zakladateľa a prvého riaditeľa rimavskosobotského múzea Jánosa Fábryho.

V roku 2024 máme nachystané aj úplne nové podujatia. Naplánovaných máme päť výstav, z toho sme jednu otvorili už v januári – Stredoveké a včasnonovoveké hrnčiarstvo v Gemeri-Malohonte a Novohrade,“ povedala riaditeľka.

Ďalšia výstava bude mať názov Cesta okolo sveta za 80 dní a bude sa zameriavať na exotické zbierky GMM, od Ameriky až po Japonsko. „Máme vyše 400 rôznych exotických predmetov a návštevníci z nich uvidia tie top exempláre,“ konkretizovala Kerényi s tým, že táto výstava bude v prvej polovici mája.

V mesiacoch júl a august GMM zorganizuje letné tábory pre deti. Prvýkrát to budú dva tematické tábory. Prvý z nich bude zameraný na už spomínanú Máriu Teréziu a jej obdobie. Druhý tábor bude venovaný exotike.

Múzeum bude v tomto roku počas ďalších výstav propagovať tradíciu gubárstva a priblíži aj dobu ľadovú. Novinkou teraz v januári bola Kolembačka pre najmenšie deti, ktorej cieľom bolo prilákať do múzea matky na materskej dovolenke. V tejto tradícii chce GMM pokračovať a takéto podujatie organizovať každé tri-štyri mesiace.

V letných mesiacoch chceme na nádvorí múzea usporiadať podujatie Jóga v múzeu. Bude to skôr pre staršiu generáciu,“ pokračovala riaditeľka. V auguste si v múzeu viacerými podujatiami pripomenú aj 80. výročie Slovenského národného povstania a spolu s rimavskosobotskou hvezdárňou sa budú venovať osobnosti Istvána Hatvaniho. „Zaoberal sa okrem iného astronómiou a fyzikou. Jeho metódou z 18. storočia odmeriame zemepisnú šírku mesta Rimavská Sobota.“

Prichádzajú aj spoza hraníc

Gemersko-malohontské múzeum láka aj zahraničných návštevníkov, hlavne z Maďarska. Najviac ich podľa riaditeľky zaujala výstava Petőfi 200, venovaná dvestému výročiu narodenia známeho básnika. „Len na tejto výstave sme mali 1400 návštevníkov a 26 školských autobusových zájazdov z Maďarska, čo znamená 988 ľudí,“ spresnila Kerényi. Táto výstava bol a vlani aj celkovo najnavštevovanejšou v GMM.

Do budúcnosti GMM plánuje rekonštrukciu stálej expozície, keďže tá súčasná pochádza z roku 1979. Múzeum v rámci projektu na ňu žiada 1,6 milióna eur. Ak bude úspešné, rekonštrukcia prebehne do roku 2027 a vyžiada si dlhodobejšie zatvorenie horného poschodia múzea.

V GMM aktuálne pracuje 18 zamestnancov a jeho zbierkový fond sa skladá z približne 107 000 predmetov, z toho je 32 000 historických kníh a tlačí. Najstaršie tlače sú zo 16. storočia.

Foto: Sobotnik.sk, Noc múzeí a galérií

RIMASZOMBAT: A Múzeumok és Galériák Éjszakája a barokkra fog összpontosítani. Tavaly a legsikeresebb kiállítás a Petőfi legendás barátságai volt

RIMASZOMBAT – A Múzeumok és Galériák Éjszakája a barokk stílusában, öt különböző kiállítás, tematikus táborok és különféle rendezvények. Mindezek várják a Gömör-Kishonti Múzeum (GKM) látogatóit az idei, 2024-es évben – jelentette be Kerényi Éva igazgató csütörtökön (február 8-án) megtartott sajtótájékoztatón.

„Tavaly 5500-an látogattak el hozzánk. Ebben a számban benne vannak a kulturális és oktatási rendezvényeink – beszélgetések, műhelymunkák, előadások és különböző konferenciák – látogatói is. Több mint 40 különféle rendezvényünk volt a különböző korosztályok számára, a legkisebb iskolásoktól az idősebbekig“ – összegezte az igazgató, hozzátéve, hogy a GKM tavaly összesen hét kiállítást valósított meg.

Hozzátette, az év csúcseseménye a Múzeumok és Galériák Éjszakája, amelyet rendszeresen májusban rendeznek meg. Idén a barokk lesz a tematikája. „Ennek során egy látványos, Mária Terézia uralkodónőnek szentelt kiállítást nyitunk meg. A Múzeumok és Galériák Éjszakáján a látogatókat barokk koncert és barokk táncműhely is várja. A gyerekeknek barokk stílusú bábelőadással készülünk“ – jelentette be Kerényi.

Új bejárat és emlékszoba

A tavalyi év fő beruházása a múzeum bejáratának felújítása és egy látogatóközpont kialakítása volt, amelyre az intézmény az Integrált Regionális Operatív Programból kapott támogatást. Az építkezés miatt három hónapig zárva volt a múzeum, egy kiállítást pedig át kellett helyezni. A felújított bejárat mellett újdonság a rimaszombati múzeum alapítójának és első igazgatójának, Fábry Jánosnak az emlékszobája is.

Noc múzeí a galérií

„2024-re teljesen új rendezvényekkel is készültünk. Öt kiállítást tervezünk, amelyek közül az egyik januárban nyílt meg: Középkori és kora újkori fazekasság Gömör-Kishontban és Nógrádban“ – mondta az igazgató.

A következő kiállítás a 80 nap alatt a föld körül címet viseli majd, és a GKM egzotikus gyűjteményeire összpontosít, Amerikától Japánig. „Több mint 400 különböző egzotikus tárgyunk van, és a látogatók ezekből a legjobb példányokat láthatják majd“ – pontosított Kerényi, hozzátéve, hogy a kiállítás megnyitóját május első felére tervezik.

Júliusban és augusztusban a GKM nyári táborokat tart a gyerekeknek. Első alkalommal két tematikus tábor is lesz. Az első a már említett Mária Teréziával és korszakával foglalkozik majd. A második tábor témája az egzotikum lesz. A múzeum soron következő kiállításán a subaszőnyeg készítés hagyományát fogja népszerűsíteni, és a jégkorszakot is megeleveníti. Újdonság volt most januárban a legkisebbeknek szóló Ringató, amelynek célja, hogy a kismamákat a múzeumba csábítsa. A GKM folytatni szeretné ezt a hagyományt, és három-négy havonta szervezne ilyen eseményt.

Noc múzeí a galérií

„A nyári hónapokban a múzeum udvarán szeretnénk megszervezni a Jóga a múzeumban című rendezvényt. Ez inkább az idősebb generációnak szól majd“ – folytatta az igazgató. Augusztusban a múzeum több rendezvénnyel is megemlékezik a Szlovák Nemzeti Felkelés 80. évfordulójáról, és a rimaszombati Csillagvizsgálóval együtt Hatvani István személyiségével is foglalkozik majd. „Többek között csillagászattal és fizikával foglalkozott. Az ő 18. századi módszerével fogjuk megmérni Rimaszombat földrajzi szélességét“.

A határon túlról is érkeznek

A Gömör-Kishonti Múzeum külföldi látogatókat is vonz, elsősorban Magyarországról. Az igazgató szerint őket leginkább a Petőfi legendás barátságai című kiállítás érdekelte, amelyet a híres költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendeztek. „Csak erre a kiállításra 1400 látogató és 26 iskolabuszos kirándulás érkezett Magyarországról, ami 988 embert jelent“ – magyarázta Kerényi. Ez a kiállítás volt tavaly és összességében is a leglátogatottabb kiállítás a múzeumban.

A GKM a jövőben az állandó kiállítás felújítását tervezi, mivel a jelenlegi 1979-ből származik. A projektre a múzeum 1,6 millió eurót igényel. Ha sikerül, a felújításra 2027-ig kerül sor, és ez a múzeum felső emeletének hosszabb távú bezárását igényelné.

A GKM jelenleg 18 alkalmazottat foglalkoztat, gyűjteménye pedig mintegy 107 000 tárgyból, köztük 32 000 történelmi könyvből és nyomtatványból áll. A legrégebbi nyomtatványok a 16. századból származnak.

Pridaj komentár