FIĽAKOVO: Návštevníkov po meste prevedie Digitálny sprievodca

Fiľakovský hrad, digitálny sprievodca

FIĽAKOVO – Novinkou v rámci ponuky služieb turistom v meste Fiľakovo v okrese Lučenec je Digitálny sprievodca, teda služba, ktorá ponúka informácie približne o dvadsiatich historických miestach pre slovenských aj zahraničných turistov.

Jej používanie je jednoduché. Návštevníkovi stačí telefónom naskenovať QR kód, ktorý sa nachádza pri takmer dvadsiatich historických objektoch a významných miestach mesta, okrem iného aj priamo pri bráne do areálu Fiľakovského hradu.

Následne je presmerovaný na špeciálnu internetovú stránku, ktorá ponúka návštevníkom textové informácie o danej pamiatke, obrázky, videá a aj integrovanú mapu, vďaka ktorej záujemcovia budú môcť ľahko nájsť ďalšie objekty, ktoré sú súčasťou digitálneho sprievodcu.

Návštevníci sa môžu napríklad dostať na hrad, kde sú umiestnené informačné tabule s QR kódom celkom na piatich miestach. Z hradu je vidieť všetky hlavné pozoruhodnosti mesta. Menšie panely nájdu turisti priamo na budovách, na priečelí reduty známej ako Vigadó, alebo v mestskom parku či pri kalvínskom kostole a betónovom bunkri z II. svetovej vojny.

Služba je poskytovaná zadarmo. „Vďaka ďalšiemu projektu v Bebekovej veži hradu bude vybudovaná wi-fi sieť, ktorú môžu využiť návštevníci hradu bez potreby čerpania mobilných dát,“ uviedol na margo novinky riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.

Jedna z tabuliek s QR kódom, ktorý návštevníka presmeruje na službu digitálny sprievodca
Jedna z tabuliek s QR kódom, ktorý návštevníka presmeruje na službu digitálny sprievodca

Výhodou aplikácie je, že každému umožňuje spoznávať mesto samostatne, podľa vlastného tempa, ako mu vyhovuje. „Po načítaní QR kódu získajú turisti informácie o histórii daného objektu v slovenskom, maďarskom a anglickom jazyku, vrátane súčasných a historických fotografií, ako aj niekoľkých krátkych videozáznamov,“ priblížila riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová.

Službu ocenil aj podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Beljak. „Som veľmi rád, že mnohé rozvojové zámery BBSK cez schému pomoci Rozvojovej agentúry smerujú do skvalitnenia a rozšírenia služieb na hradných lokalitách. Je v našom záujme atraktívnym spôsobom približovať históriu verejnosti, a práve projekt digitálneho sprievodcu plní tento cieľ,“ uviedol Beljak.

Ak by si návštevník rád pozrel viaceré, prípadne všetky vyznačené pozoruhodnosti mesta, bude pre neho najvhodnejšia práve mobilná aplikácia s integrovanou mapou, ktorá ho bude navigovať k vybraným objektom. „Pre turistov, ktorí nemajú z akéhokoľvek dôvodu príležitosť, náladu, silu alebo čas navštíviť osobne jednotlivé pozoruhodnosti, sú pripravené informačné tabule s QR kódmi rozmiestnené v areáli hradu,“ vysvetlil primátor mesta Fiľakovo Attila Agócs.

Projekt pripravilo Hradné múzeum vo Fiľakove v spolupráci s OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie s finančnou podporou Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja v sume 5000 eur.

Pridaj komentár