LUČENEC: Súťaž a prehliadka folklóru detí Vidiečanova Habovka pokračuje aj v tomto roku

Vidiečanova Habovka

LUČENEC – Podporovať a rozvíjať poznanie hudobného folklóru Slovenska, vzťah k tradičnej ľudovej kultúre, štýlové interpretačné schopnosti muzikantov a spevákov, ale aj objavovať nové spevácke a muzikantské talenty v oblasti interpretácie ľudovej hudby. To všetko je cieľom postupovej súťaže a prehliadky hudobného folklóru detí Vidiečanova Habovka, ktorú aj v roku 2024 organizuje Novohradské osvetové stredisko (NOS).

Tohtoročná Vidiečanova Habovka sa uskutoční v sobotu 16. marca 2024 od 15:00 v kine Apollo (Novohradská 5, Lučenec) so vstupným 2 eurá. Pre divákov je pripravený bohatý sprievodný program s účinkujúcimi z detského folklórneho súboru Lykovček z Revúcej, mladých heligonkárov z Novohradu a ľudovej hudby Petra Fizoľu z Kokavy nad Rimavicou. Program ešte dopĺňa v ten istý deň od 13:00 workshop pre deti.

Pre deti do 16 rokov sme v tomto roku pripravili v rámci podujatia Vidiečanova Habovka 2024 súťaž v štyroch kategóriách: ľudové hudby, spevácke skupiny, sólisti speváci a spevácke duá, sólisti inštrumentalisti,“ povedal odborný metodik pre folklór NOS Milan Gabera z Novohradského osvetového strediska.

Čo je Vidiečanova Habovka?

Je celoštátna postupová súťaž a prehliadka hudobného folklóru detí a dospelých. Súťaž je vrcholným podujatím svojho druhu na Slovensku a uskutočňuje sa od roku 1976.

V minulosti bola známa napríklad pod názvami Celoslovenský festival ľudových hudieb a spevákov ľudových piesní (1977), Celoslovenský festival detských ľudových hudieb a spevákov ľudových piesní (1976, 1978), Celoslovenská súťažná prehliadka ľudovej hudby (1988), Detský festival ľudovej hudby (1998). Od roku 2009 je to Vidiečanova Habovka.

Vyhlasovateľom a odborným garantom je Národné osvetové centrum. Podujatie tradičnej ľudovej kultúry organizuje Novohradské osvetové stredisko s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Foto: ilustračné

Pridaj komentár