Fiľakovský mestský úrad sa presťahoval. Radnicu chcú zrekonštruovať (SK/HU)

Mestský úrad vo Fiľakove - sťahovanie
Mestský úrad vo Fiľakove – sťahovanie

FIĽAKOVO. Samospráva Fiľakova sa uchádza o dotáciu vo výške približne 2,5 milióna eur na rozsiahlu obnovu historickej budovy mestského úradu. Vďaka nim chce zachovať historickú secesnú stavbu z roku 1912 pre ďalšie generácie a poskytnúť zamestnancom i klientom úradu kvalitnejšie prostredie na poskytovanie služieb. Kvôli stavebným prácam sa však mestský úrad musí na viac ako rok z radnice vysťahovať.

A cikk magyar változata alább olvasható

V prípade úspešnosti projektu získa historická radnica vo Fiľakove, v ktorej sídli mestský úrad, celkom nový šat. Po rokoch chátrania by prešla rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá bude zameraná najmä na energetickú hospodárnosť budovy. Ako informoval primátor mesta Attila Agócs,podaný projekt je už vo finálnej fáze posudzovania. „Ak nenastanú žiadne nečakané komplikácie, počítame s tým, že bude schválený. V tom prípade však budeme musieť odovzdať stavbu zhotoviteľovi už v apríli, preto sme sa začali pripravovať v predstihu,“ ozrejmil primátor s tým, že počas marca sa preto úrad z radnice vysťahoval.

„Budeme veľmi radi, ak sa nám podarí získať veľkú dotáciu a zachránime tým vzácnu budovu. Bude to však znamenať prechodný diskomfort pre našich zamestnancov i klientov. Úradníci budú presťahovaní do rôznych budov podľa toho, či k nim chodia ´stránky´ alebo nie,“ ozrejmil primátor Attila Agócs.

Oddelenia, ktoré sú najviac v styku s klientmi, sú presťahované do budovy mestského kultúrneho strediska na Námestí slobody. Na prízemní fungujú klientske centrum a matrika. Na poschodí oddelenie školstva, kultúry a športu spolu so mzdovým centrom, oddelenie ekonomiky a majetku mesta, vrátane referátov ekonomiky a referátu miestnych daní a majetku mesta. „Všetky bežné úkony tak klienti vybavia v „Klube“. Žiaľ, tieto priestory nie sú bezbariérové, preto bude nevyhnutné v prípade potreby zavolať kolegyniam na mobilné číslo a vyjdú pred budovu. Je to však iba dočasné riešenie,“ pripomenul.

Takmer všetci ostatní zamestnanci úradu sa prechodne usídlili v podnikateľskom inkubátore na Biskupickej ulici. Klienti tu nájdu podateľňu, oddelenie vnútornej správy, všetky referáty oddelenia výstavby, životného prostredia a stratégie rozvoja, kanceláriu primátora a hovorkyňu mesta. Viceprimátor má pracovisko v administratívnej budove štadióna FTC a hlavná kontrolórka v sídle mestskej polície.

„Zatiaľ nevieme presne povedať, dokedy tento stav potrvá. Predpokladáme však, že ak projekt prejde podľa plánu, ukončenie rekonštrukcie a následné povoľovacie procesy potrvajú minimálne rok a pol. Počas tejto doby bude radnica staveniskom,“ ozrejmil.

Na rekonštrukciu radnice sa mesto uchádza o viac ako 2,5 milióna eur z Plánu obnovy, prostredníctvom výzvy Obnova verejných historických a pamiatkovo chránených budov na ministerstve dopravy. Ako sa v minulosti vyjadril primátor, radnica bola posledné roky v nevyhovujúcom technickom stave. Jej múry vlhli, strecha sa rozpadávala, mala neefektívne vykurovanie a jej prevádzka bola energeticky veľmi nehospodárna. V rámci projektu sa počíta s rozsiahlou obnovou exteriéru stavby a jej inžinierskych sietí, s využitím inteligentných a ekologických riešení.

__________________________________________________________

Elköltözött a Füleki Városi Hivatal! Az önkormányzat az épület rekonstrukciójának projektjére készül

FÜLEK. Fülek önkormányzata mintegy 2,5 millió eurós támogatásra pályázik a városi hivatal történelmi épületének átfogó felújítására. A támogatásnak köszönhetően szeretné megőrizni az 1912-ből származó szecessziós épületet a jövő generációi számára, és jobb környezetet biztosítani a hivatal alkalmazottainak és ügyfeleinek. Az építkezés miatt azonban a hivatalnak több mint egy évre ki kellett költöznie a városházáról.

Ha a projekt sikeres lesz, a városháza történelmi épülete teljesen új külsőt kap. Az évek óta tartó állagromlás után átfogó rekonstrukción esne át, amely elsősorban az épület energiahatékonyságára összpontosítana. Mint arról Agócs Attila, a város polgármestere tájékoztatott, a benyújtott projekt már az elbírálás végső fázisában van. „Ha nem merülnek fel váratlan bonyodalmak, akkor várhatóan jóváhagyják. Ebben az esetben azonban áprilisban át kell adnunk az épületet a kivitelezőnek, ezért már előre elkezdtük a felkészülést“ – magyarázta a polgármester, hozzátéve, hogy a hivatal emiatt március folyamán kiköltözött a városházáról.

„Nagyon boldogok leszünk, ha megfelelően nagy támogatást kapunk, és megmenthetjük ezt az értékes épületet. Ez azonban átmeneti kényelmetlenséget jelent majd a munkatársaink és az ügyfeleink számára. A hivatalnokok attól függően, hogy fogadnak-e ügyfeleket, vagy sem, más-más épületekbe költöznek – magyarázta Agócs Attila polgármester.

Az ügyfelekkel leginkább kapcsolatba kerülő osztályokat a Szabadság téren álló Városi Művelődési Központ épületébe költöztetik. Az ügyfélfogadó központ és az anyakönyvi hivatal a földszinten fog működni. Az emeleten lesz az oktatási, kulturális és sportosztály, valamint a bérszámfejtő központ, a közgazdasági és vagyongazdálkodási osztály, beleértve a gazdasági és a helyi adó- és vagyonügyi részlegeket is. „Így az ügyfelek minden rutinfeladatot az ún. „Klubban” intéznek. Sajnos ezek a helyiségek nem akadálymentesítettek, így szükség esetén mobilszámon kell hívni a kollégákat, akik kijönnek az épület elé. Ez azonban csak ideiglenes megoldás“ – emlékeztetett.

A hivatal szinte minden más alkalmazottja ideiglenesen a Püspöki úti inkubátorházban dolgozik. Az ügyfelek itt találják az iktatót, a belügyi osztályt, az építési, környezetvédelmi és fejlesztési-stratégiai osztály valamennyi alosztályát, a polgármesteri hivatalt és a város szóvivőjét. Az alpolgármesternek az FTC Stadion adminisztratív épületében van irodája, a főellenőrnek pedig a városi rendőrség székhelyén.

„Még nem tudjuk pontosan megmondani, hogy meddig tart majd ez az állapot. Arra számítunk azonban, hogy ha a projekt a tervek szerint halad, a rekonstrukció befejezése és az azt követő engedélyezési folyamatok legalább másfél évet vesznek igénybe. Ez idő alatt a városháza építkezési terület lesz“ – magyarázta.

A városháza rekonstrukciójára a Város valamivel több, mint 2,5 millió eurót kér a Helyreállítási Tervből a Közlekedési Minisztérium Történelmi és műemlékvédelem alatt álló középületek helyreállítása c. felhívására reagálva. Amint azt a polgármester már korábban elmondta, a városháza az elmúlt években nem volt kielégítő műszaki állapotban. A falak feláznak, a tetőburkolat széthullik, nem hatékony a fűtésrendszer, amelynek működtetése energetikai szempontból nagyon igényes. A projekt szerint az épület külsejét és közműveit is átfogóan felújítják, intelligens technológiákat és környezettudatos megoldásokat alkalmazva.

Sobotník.sk, Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa Fiľakova (Mestský úrad vo Fiľakove)

Pridaj komentár