V okresoch R. Sobota, Lučenec a Poltár začne platiť mimoriadna situácia pre medvede

mimoriadna situácia, medvede

RIMAVSKÁ SOBOTA/LUČENEC/POLTÁR – Od polnoci 22. marca 2023 začína platiť v desiatich okresoch Banskobystrického kraja (BBSK) mimoriadna situácia pre výskyt medveďov. Rozhodli o tom dnes (21. 3.) krízové štáby na jednotlivých okresných úradoch.

V našich regiónoch Gemer-Malohont a Novohrad ide o okresy Rimavská Sobota, Lučenec a Poltár. Ďalšími okresmi s mimoriadnou situáciou v BBSK budú Banská Bystrica, Zvolen, Brezno, Detva, Žiar nad Hronom a Žarnovica.

Príčinou tohto opatrenia sú okrem iného incidenty v Národnom parku Nízke Tatry, kde na úteku pred medveďom zomrela žena, alebo v Liptovskom Mikuláši, kde medveď priamo v meste napadol viacerých ľudí.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti s medveďmi ešte v stredu avizovala aj vláda SR. V jej vyhlásení sa však trochu prekvapivo neuvádzal okres Poltár, kde pred viac ako dvomi rokmi medveď zaútočil na ženu v sade pri dedine Hradište. Informovala o tom televízia Markíza.

Mimoriadna situácia nebude platiť v okresoch Revúca a Rožňava, kde je veľa horských oblastí a nachádzajú sa tam národné parky Muránska planina a Slovenský kras. Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa však tvrdí, že jednotlivé okresy boli vytypované na základe hlásení.

Sú to teda okresy, v ktorých bolo identifikované zvýšené riziko nejakého konfliktu ľudí a medveďov,“ vysvetlil Kuffa po zasadnutí vládneho kabinetu.

Dôsledkom vyhlásenia mimoriadnej situácie má byť aj zvýšený počet policajtov a členov zásahových tímov v sídlach dotknutých okresov. K dispozícii budú mať účinnejšie zbrane, napríklad brokovnice.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár