MURÁŇ: Na sysľovisko Biele vody začne premávať turistický vláčik

MURÁŇ – Turistický vláčik premávajúci z obce až na sysľovisko Biele vody bude jednou z hlavných noviniek tohtoročnej letnej sezóny v Muráni (okres Revúca). Pre Sobotnik.sk to potvrdil starosta Roman Goldschmidt.

Vláčik bude premávať hlavne na sysľovisko, ale pokiaľ by bol záujem, tak je dostatočne silný, aby mohol ľudí vyviezť aj k Muránskemu hradu na Veľkú lúku. Možno raz až dvakrát týždenne by sme ho vypravili aj tam,“ povedal Goldschmidt.

Táto služba by okrem zážitku pre turistov mala tiež odľahčiť parkoviská priamo pri sysľovisku, kde zvykne počas sezóny parkovať veľa áut.

Sysľovisko Biele vody v zime
Sysľovisko Biele vody v zime

Turistický vláčik pre obec vyrába česká firma a bude mať dva vagóny, každý s kapacitou asi 35 ľudí. Výhodou podľa starostu je, že pri menšom počte záujemcov môže vláčik vyraziť na trasu len s jedným vagónom.

Uvedený turistický vláčik samospráva Muráňa financuje cez úspešný projekt, na ktorý v rámci Plánu obnovy získala dokopy 380 000 eur. Ak ho dodávateľ dokončí včas, jeho premávka by sa mohla začať už v máji tohto roku.

Už v súčasnosti na sysľovisko premáva elektrický sysľobus, ktorý prevádzkujú majitelia penziónu Syseľ. Ten však naraz odvezie len šesť či sedem ľudí.

Sysľobus, ktorý z Muráňa premáva na sysľovisko Biele vody
Sysľobus, ktorý z Muráňa premáva na sysľovisko Biele vody

Foto: Sobotnik.sk, Pixabay.com/KanadianKaur

Pridaj komentár