Revúca

REVÚCA: Chátrajúce budovy pri budúcom múzeu budú mať nové využitie

REVÚCA – Všetky tri sa nachádzajú v susedstve vznikajúceho múzea Litterra a už dlhší čas sú nevyužité. V blízkej budúcnosti sa to ale môže zmeniť. Trojica budov medzi Železničnou a Hviezdoslavovou ulicou v Revúcej konečne prestane špatiť mesto a získa nové využitie. Pre Sobotnik.sk to potvrdil primátor mesta Július Buchta, ktorý pri prezentácii nového múzea označil tieto chátrajúce budovy ako „architektonické vredy“ Revúcej.

Prvou zo spomínaných troch stavieb je bývalá škôlka na Hviezdoslavovej ulici. „Bude z nej domov dôchodcov. Stavebné povolenie tam bolo podpísané už asi pred polrokom a vidím to tak, že čoskoro sa tam začnú práce,“ povedal primátor.

Druhou budovou je niekdajší objekt spoločnosti Codas Company, ktorá podľa portálu Pluska.sk patrila Ondrejovi Dankovi, otcovi súčasného predsedu SNS a podpredsedu parlamentu Andreja Danka. V roku 2008 však podľa portálu Hnonline.sk došlo k jej predaju Slovenskej pošte, údajne za cenu nižšiu ako bola hodnota stanovená znaleckým posudkom.

Zámerom pošty bolo presťahovať do tejto budovy svoju revúcku pobočku. K tomu však nikdy nedošlo, budova chátrala a schádzali sa v nej asociáli. Ako uvádza Index.sme.sk, po desiatich rokoch Slovenská pošta ponúkla túto budovu na predaj ako nadbytočný majetok za necelých 200 000 eur.

Vážny záujemca sa nakoniec našiel až nedávno a jeho zámerom je údajne zriadiť v nej stravovacie zariadenie. Takéto riešenie by uvítala aj samospráva. „Chýba tu v Revúcej nejaká väčšia reštaurácia, keď napríklad príde autobus s 50 ľuďmi a chcú sa naraz naobedovať,“ poznamenal Buchta.

Tretia budova má malý problém s pozemkom, ktorý sa zistil pri digitálnom zameriavaní parciel cez GPS. Nemalo by však ísť o nič závažné, čo by sa nedalo vyriešiť. Potom by aj ona mohla nájsť nové využitie, keďže už nejaký čas existuje projektový zámer na jej ďalšie využitie.

Chátrajúce budovy boli útočiskom vandalov a asociálov

Kúpu jednej z dvoch spomínaných budov istý čas zvažoval aj Banskobystrický samosprávny kraj, ktorému patrí susedná historická druhá budova Prvého slovenského gymnázia, v ktorej vzniká múzeum Litterra. Kraj ju však napokon nekúpil, keďže v meste má aj iné nehnuteľnosti, ktoré môže využiť pre svoje zámery.

Obidva objekty boli v minulosti polyfunkčné budovy. Sídlilo v nich hračkárstvo, kvetinárstvo, drogéria či predajňa kobercov. V jednej z nich bol na poschodí bar.

Neďaleko spomínanej trojice budov a múzea Littera je i nová modlitebňa náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia, o ktorej sme písali v nedávnom článku.

Sobotnik.sk

Recent Posts

GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

21 hodín ago

TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

3 dni ago

Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

5 dní ago

JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého…

6 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Nemocnica funguje už 140 rokov

Nemocnica v Rimavskej Sobote sa o pacientov stará už 140 rokov. Jej výstavba sa začala v…

7 dní ago

O Rimavskú Sobotu sa zaujímajú dvaja čínski investori. Winkelmann by mal spustiť výrobu v júli

Dvaja čínski investori zvažujú možnosť zriadiť v Rimavskej Sobote svoje výrobné prevádzky. Celý článok O…

1 týždeň ago