R. SOBOTA: Bude zrekonštruovaný dom smútku? Závisí to aj od predaja internátu

Dom smútku Rimavská Sobota

RIMAVSKÁ SOBOTA. Dom smútku v Rimavskej Sobote a jeho potrebná rekonštrukcia bola opäť témou za februárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Poslankyňa Erika Juhászová znovu apelovala na dokončenie jeho rekonštrukcie. Pripomenula, že poslanci na tento účel už v minulosti schválili potrebné prostriedky. S rekonštrukciou sa napriek tomu v novom rozpočte nepočíta.

„Pred niekoľkými rokmi sme si na to odhlasovali 175-tisíc eur. Dobre, urobilo sa oplotenie, čo už bolo potrebné, lebo sa to prepadalo. Urobil sa projekt, zaplatil sa a podľa neho sa rozbiehali určité práce. Pokiaľ mám správne informácie, sú urobené okná aj dvere, ale zatiaľ nie sú zaplatené. Zatiaľ o to mesto nemalo záujem, ale ja si myslím, že je to veľmi potrebné. Zmodernizovala sa technika, ale je tam ďalší kopec vecí, ktoré treba urobiť a treba sa prejsť aj po celom cintoríne, ako sa na niektorých cestičkách ľudia brodia po blate,“ vytýkala poslankyňa stav pietneho miesta.

Zaujímalo ju, kde sú peniaze, ktoré boli poslancami na obnovu domu smútku odhlasované, napriek tomu však v novom rozpočte zahrnuté nie sú.

„Mesto by na to malo nájsť peniažky a neodkladať tieto veci a neustále ich zamieňať za niečo iné. Konali sa aj minulý rok krásne akcie, to uznávam. Ale myslím si, že niektoré nemuseli byť tak nákladné a radšej sme na nich mohli ušetriť a dať to do vecí, ktoré sú prospešné pre všetkých občanov mesta.“

Podľa poslankyne v tomto okresné mesto zaostáva aj za okolitými obcami. „Stačí sa ísť pozrieť do okolitých obcí, na dediny. Je to úplne iné, ako v našom meste,“ povedala.

Primátor Jozef Šimko na poslankyňu reagoval, že mala dostatok času sa k rozpočtu vyjadriť. „Tento rozpočet sme pripravili spoločne s klubmi, vedením mesta a 15 dní visel na stránke mesta… prečo ste ako poslankyňa mestského zastupiteľstva nereklamovala a prečo ani teraz nepredkladáte svoj vlastný návrh? Prečo ani teraz nepripravíte návrh na uznesenie? Ale musíte asi vyriešiť aj v príjmovej časti, kde na to vezmeme tých 150-tisíc eur. Takto si predstavujem prácu poslanca.“

Poslankyňa odpovedala, že „počítala s korektnosťou mesta. Že keď raz sú nejaké financie odhlasované poslancami a požičali sme si ich na niečo iné, tak hádam sa to tam vráti.“

Primátor s úsmevom reagoval, že „je málo, že ste si myslela. Mali ste konať do 15 dní,“ dodal s tým, že peniaze schválené na obnovu budovy so súhlasom poslancov použili na obnovu betónového oplotenia cintorína. Teraz na to mesto už podľa jeho slov nemá peniaze.

Po následnej slovnej prestrelke sa do diskusie zapojil aj poslanec Valo, ktorý súhlasil s poslankyňou Juhászovou. „Keď raz na to boli schválené peniaze, nemalo sa alibisticky čakať na návrh teba, ako poslankyne,“ zdôraznil.

Napokon sa počas rokovania vedenie mesta uznieslo na tom, že pokiaľ sa internát na Rožňavskej ulici predá za predpokladaných 800-tisíc eur, 70-tisíc z nich mesto investuje do pokračovania začatej rekonštrukcie domu smútku.

Foto: Sobotnik.sk (Dom smútku v Rimavskej Sobote)

Pridaj komentár