RIMAVSKÁ SOBOTA: Mestská polícia pripravuje odťahovanie vrakov vozidiel

Vrak Škoda 1203; mestská polícia

RIMAVSKÁ SOBOTA – Zo sídlisk v Rimavskej Sobote by malo o pár mesiacov zmiznúť niekoľko vrakov motorových vozidiel. Na ich odstránení pracuje mestská polícia (MsP).

Ako Sobotnik.sk informoval náčelník rimavskosobotskej MsP Peter Berecz, odťahy by mala pre mesto vykonávať spoločnosť zo Zvolena, ktorá túto činnosť realizuje aj v susednom Lučenci. Ide o subjekt, ktorý má všetky potrebné povolenia a samospráva s ním uzavrie zmluvu.

Jeden odťah stojí 350 eur, ktoré musí zaplatiť mesto a následne si ich môže vymáhať od majiteľa vraku automobilu. „Vraky vozidiel budú odvážať do Zvolena, kde majú na tento účel parkovisko,“ vysvetlil Berecz.

Ak by majiteľ takéhoto vozidla chcel na poslednú chvíľu svoj majetok získať späť, bude musieť vycestovať do Zvolena. V opačnom prípade bude auto okresným úradom vyvlastnené a následne zošrotované.

Samotnému odťahu však predchádza pomerne zložitý proces. Nie je možné auto len tak odtiahnuť. Mestskí policajti sa, samozrejme, najprv vždy snažia majiteľa vraku vypátrať a dohodnúť sa s ním, aby staré vozidlo z verejného priestranstva odstránil sám. Vlani sa takto podarilo dostať preč z verejných parkovísk v R. Sobote niekoľko starých vozidiel.

Vrak Peugeot

V niektorých prípadoch sa však majiteľa nepodarí zistiť, prípadne nie je ochotný vrak odstrániť, alebo sa vyhovára, resp. s policajtmi úplne odmieta komunikovať. Vtedy MsP na vrak a úradnú tabuľu mesta umiestni výzvu na odstránenie vozidla, ktorá tam musí byť minimálne dva mesiace.

Počas nich sa majiteľ môže polícii ozvať a dohodnúť sa na odstránení auta. Ak sa tak nestane, až potom môže mestská polícia vydať pokyn k odstráneniu vozidla. V prípade Rimavskej Soboty ide podľa náčelníka MsP o asi päť vrakov, ktoré sa doteraz nepodarilo vyriešiť.

Jedno takéto vozidlo sa nachádza v rekreačnej oblasti Kurinec, ďalšie pri lekárni na sídlisku Západ. Na Malohontskej ulici sú dva vraky. Jeden Peugeot je pri tzv. čínskom múre a v druhom prípade ide dokonca o dodávku, starú Škodu 1203. V jej prípade je navyše problémom, že je až v troch exekučných konaniach.

Na záver zostáva dodať, že za vrak motorového vozidla nemusí byť považované len vyslovene staré zhrdzavené auto bez evidenčných čísiel. Môže to byť aj vozidlo, ktoré nespĺňa zákonom stanovené podmienky a požiadavky. Napríklad z neho tečú prevádzkové kvapaliny, ohrozuje životné prostredie, prípadne nemá platnú technickú kontrolu.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár