GALAMBA: Františkánski mnísi na začiatku sezóny požehnajú motorky a iné stroje

Požehnanie motoriek Galamba

GALAMBA – Súčasťou otvorenia motorkárskej sezóny v Novohrade je už tradičné požehnávanie motoriek a iných vozidiel, ktoré sa koná na Galambe pri Čakanovciach neďaleko Fiľakova. Tohtoročné požehnanie sa uskutoční v nedeľu 28. apríla 2024 po 14:00.

Tento ročník požehnania sa bude niesť v tradičnom duchu, určite bude nejaký krátky príhovor v podaní brata Filipa, respektíve spolubratov z františkánskeho kláštora z Fiľakova. Nuž a potom bude nasledovať očakávané požehnanie vodičov a ich vozidiel,“ uviedla Lucia Spodniaková.

Na požehnaní býva najviac motocyklov, ale františkáni, samozrejme, požehnajú aj iné dopravné prostriedky či dokonca pracovné stroje. Účastníci teda môžu prísť aj na bicykloch, kolobežkách či traktoroch.

Brat Filip

Hoci je požehnávanie na Galambe v prvom rade náboženským obradom, sú tam vítaní všetci ľudia bez ohľadu na vierovyznanie. Z vlastnej skúsenosti totiž môžeme potvrdiť, že františkánski mnísi brat Filip a brat Vavrinec sú v prvom rade milí a bezprostrední ľudia, s ktorými sa dá dobre porozprávať na rôzne témy.

Práve prítomnosť brata Filipa a brata Vavrinca je zárukou, že okrem duchovného slova na zamyslenie nebude chýbať ani dobrá nálada a dôvod na úsmev. Pretože františkánski mnísi z Fiľakova nie sú žiadni strojení páni, práve naopak. Vyznačujú sa tým, že im nerobí problém urobiť si žarty zo samých seba, ako dokazuje aj táto videopozvánka na podujatie:

Tradícia požehnávať motorky na Galambe sa začala v roku 2013, ale toto pútnické miesto tu začalo vznikať už v roku 2005. Najprv sa tam len konala omša pri drevenom detvianskom kríži (keďže veľa obyvateľov do tohto regiónu prišlo pred rokmi z Podpoľania). Neskôr pribudol jednoduchý drevený prístrešok a potom aj kaplnka, zasvätená Sedembolestnej Panne Márii.

Kaplnka Galamba

Dnes je na Galambe aj pustovňa, ktorá sa oficiálne nazýva Pastoračný dom sv. Antona Paduánskeho a slúži na rozjímanie či zamyslenie sa nad životom pre ľudí, ktorí hľadajú tiché miesto, kde by si mohli oddýchnuť od civilizačného zhonu.

Program podujatia:

  • 14:14 – zraz na Galambe
  • 14:15 – príhovor s modlitbou
  • 14:30 – požehnanie motoriek a automobilov, prívetivé občerstvenie a rozhovory o živote (nielen) na kolesách

Pridaj komentár