Gemer-Malohont

Kostol v Rimavskom Brezove a kaštieľ v Jelšave rozozvučí renesančná hudba

RIMAVSKÉ BREZOVO/JELŠAVA – Medzinárodný organový festival Vivat vox organi z Banskej Bystrice vyráža na cesty. So svojim programom zavíta už túto sobotu do Jelšavy a Rimavského Brezova, kde zaznie renesančná hudba.

„V dvoch historicky významných priestoroch na Gemeri sa so svojím exkluzívnym a premiérovým koncertom predstaví súbor pre starú hudbu Le nuove musiche. Koncerty pre poslucháčov prinesú jedinečnú možnosť vypočuť si renesančnú hudbu na historických hudobných nástrojoch počas špeciálnych Župných koncertov, ktoré vznikli v spolupráci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a festivalu Vivat vox organi,“ uviedla na margo podujatia hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková.

Koncerty Le nuove musiche, s podtitulom Cara mia cetra, sa uskutočnia už túto sobotu 15. júna.15:00 zaznejú v gotickom Evanjelickom kostole v Rimavskom Brezove a o 18:00 v coburgovskom kaštieli v Jelšave.

V programe sa predstavia poprední rakúski hudobníci: Christian Volkmann – tenor, Maximilian Ehrhardt – harfa doppia, Pierre Pitzl – baroková gitara/viola da gamba a umelecký vedúci zo Slovenska Jakub Mitrík – chitarrone.

Mám veľkú radosť, že sa do programu festivalu podarilo začleniť Župný koncert, nevšedný zážitok vo výnimočných priestoroch, ktoré sú historickými perlami nášho kraja. Aj v rámci oklieštených možností, spôsobených viacerými krízami a objektívnymi okolnosťami posledných rokov, ale aj necitlivými zásahmi do rozpočtov samospráv, podporujeme a realizujeme z úrovne BBSK projekty silného kultúrno-spoločenského významu,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Renesančná hudba zaznie aj v kaštieli v Jelšave

Koncertný program Le nuove musiche predstavuje dvoch skladateľov, ktorí zohrali významnú úlohu pri formovaní monódie. Dielo jedinečného Sigismonda d’Indiu reprezentuje severotaliansku školu. Jeho monódie patria k tomu najlepšiemu, čo bolo v tomto štýle na začiatku 17. storočia skomponované.

Druhou postavou, nemenej významnou, je Giovanni Girolamo Kapsperger, autor, ktorý bol tvorivo mimoriadne plodný. Okrem množstva iných žánrov, ako napr. madrigaly, villanelly či duchovná hudba, svoju pozornosť venoval tiež monódii. Tá reprezentuje rímsku školu, ktorá stavala na poctivej deklamácii a tradične sa v nej nachádzajú mimoriadne obľúbené passaggi.

„Kapsperger bol okrem skladateľskej činnosti veľkým inovátorom aj čo sa týka stavby a využívania novovzniknutého nástroja, ktorým bolo chitarrone. Jeho zbierka Libro primo di arie passeggiate a una voce, Roma 1612, je vôbec prvou zbierkou kde využíva 19 strunové chitarrone. Tento nástroj sme dali postaviť s týmto cieľom a pokiaľ vieme, nehrá na ňom profesionálne žiadny iný hudobník,“ doplnil Matúš Kucbel, predseda občianskeho združenia Vivat vox organi ktoré celý festival organizuje.

Kompletný program festivalu nájdete na www.organspaniadolina.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

Parná zubačka vyrazí na jazdu medzi Tisovcom a Jesenským. Jazda je súčasťou 150. výročia trate

Po troch rokoch sa na koľajnice vracia parná zubačka. Vyrazí na trať Tisovec - Jesenské…

4 hodiny ago

Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase…

2 dni ago

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

Internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za…

3 dni ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

5 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

6 dní ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

1 týždeň ago