Plaváreň Lučenec bude otvorená čoskoro, obyvatelia na ňu čakali 9 rokov

Mestská plaváreň Lučenec
Mestská plaváreň Lučenec

LUČENEC – Mesto Lučenec už čoskoro otvorí novú plaváreň, ktorú počas posledných dvoch rokov budovalo na Športovej ulici. Informovala o tom hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Po odovzdaní diela zhotoviteľom stavby a po ukončení potrebných administratívnych procesov vstúpila mestská plaváreň do tzv. skúšobnej prevádzky. Ide o dobu, počas ktorej sa skúša všetka technika za rôznych simulovaných podmienok,“ ozrejmila Baboľová.

Dodala, že zároveň prebieha finančno-administratívne vysporiadanie – po jeho ukončení bude možné plaváreň otvoriť pre verejnosť. Presný termín mesto zatiaľ nekonkretizovalo, ale primátorka Alexandra Pivková na jednom z nedávnych zasadnutí mestského zastupiteľstva povedala, že by to mohlo byť niekedy v apríli alebo máji.

Po rozsiahlej rekonštrukcii synagógy či mestskej radnice bola výstavba plavárne ďalším veľkým projektom, do ktorého sme sa pustili,“ dodala primátorka mesta Alexandra Pivková.

Súčasťou novej mestskej krytej plavárne je plavecký a detský bazén, vírivý a ochladzovací bazén. Návštevníci budú mať k dispozícii aj wellness s parnou, infra a suchými saunami.

Športová zóna

Mestská plaváreň Lučenec je situovaná v blízkosti mestského kúpaliska, zimného a futbalového štadióna, ako aj mestského parku a vodnej nádrže Ľadovo s detskými ihriskami a oddychovou zónou.

Ďalšou ambíciou mesta je podľa Baboľovej v budúcnosti ponúkať komplexný športový areál na rôzne sústredenia športovcov aj s možnosťou ubytovania sa v priestoroch za hlavnou tribúnou Mestského futbalového štadióna v Lučenci.

Fond podľa mesta nezistil žiadne pochybenia

Výstavba mestskej plavárne bola čiastočne financovaná z dotácie od Fondu na podporu športu vo výške 1,5 milióna eur – dotáciu sa mestu Lučenec podarilo získať v roku 2021. Fond vykonal v uplynulých týždňoch administratívnu finančnú kontrolu s cieľom overiť splnenie podmienok pre poskytnutie príspevku na výstavbu mestskej krytej plavárne.

Konštatoval, že na základe vykonaného overovania neboli zistené žiadne nedostatky. To znamená, že dotácia vo výške 1,5 milióna eur, ktorá bola mestu poskytnutá, nebude krátená a teda mesto neprišlo o žiadne financie z uvedenej dotácie,“ povedala hovorkyňa Lučenca.

Mesto Lučenec v súčasnosti očakáva aj poskytnutie ďalších finančných prostriedkov z iných dotačných schém. „Po získaní dotácie vo výške 1,5 milióna eur sa naša snaha neskončila, robili sme a naďalej robíme všetko pre to, aby sa nám podarilo získať aj ďalšie dotácie a mimorozpočtové zdroje na projekt, aby bol mestský rozpočet zaťažený čo najmenej,“ uviedla primátorka.

Cena za vybudovanie novej plavárne v zmysle zmluvy o dielo a dodatku je aktuálne vo výške 5 719 297,62 eur. Nahradila pôvodnú plaváreň, ktorú mesto pre zlý technický stav zatvorilo v roku 2015. Hoci sa už vtedy hovorilo o výstavbe novej, ktorá mala stáť do troch rokov s nákladmi tri milióny eur, s budovaním sa začalo až v roku 2022.

Foto: Mesto Lučenec

Pridaj komentár