RIMAVSKÁ SOBOTA: Bývalé detské zdravotné stredisko je na predaj

Detské zdravotné stredisko Rimavská Sobota
Bývalé detské zdravotné stredisko Rimavská Sobota

RIMAVSKÁ SOBOTA – Južná časť Dobšinského ulice v Rimavskej Sobote je počas pracovných dní vždy plná áut, hoci ide skôr o okrajovú časť mesta. Dôvodom sú ambulancie lekárov, združené hlavne v Diagnostickom centre a susednej budove Rimava.

Obidva objekty sú situované na ľavej strane cesty (v smere na križovatku s Hostinského ulicou). Avšak prvým lekárskym strediskom v tejto lokalite bolo už dávno detské zdravotné stredisko, ktoré je ale roky nefunkčné.

Ide vlastne o dva dvojpodlažné pavilóny, postavené v roku 1983. Na poskytovanie zdravotnej starostlivosti slúžili len asi 17 rokov. Väčšinu časť svojej existencie, od roku 2000 až do súčasnosti, sú prázdne.

Majiteľom týchto dvoch budov je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý ich donedávna prenajímal spoločnosti Penta Hospitals SK, teda vlastne rimavskosobotskej nemocnici. Kraj sa však nedávno rozhodol tieto stavby predať ako nadbytočný majetok, čo schválili poslanci zastupiteľstva BBSK na svojom nedávnom zasadnutí práve v Rimavskej Sobote.

Jedným z dôvodov tohto kroku bolo bezpochyby i to, že Penta Hospitals už ani neuvažovala o využití týchto budov v súvislosti so zdravotníctvom. „Súčasný nájomca majetku uvádza, že predmetnú budovu v súčasnosti nevyužíva a ani neplánuje využívať na účel nájmu, a teda na poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ uvádza sa v dôvodovej správe, ktorú dostali krajskí poslanci

Detské zdravotné stredisko

Budovy BBSK najprv ponúkol mestu Rimavská Sobota i štátu, ale podľa dôvodovej správy neprejavili záujem o prevod ani nájom tohto majetku. Kraj preto vyhlásil verejnú obchodnú súťaž, ktorej detaily sú zverejnené na jeho stránke i stránke mesta Rimavská Sobota. Všeobecná hodnota obidvoch nehnuteľností bola podľa znaleckých posudkov stanovená na 273 030,26 eura.

Problémom pri predaji však môže byť fakt, že pozemky pod budovami nie sú súčasťou predaja. Ako sa uvádza v dôvodovej správe, patria totiž mestu Rimavská Sobota a súkromnej fyzickej osobe. Podľa katastra nehnuteľností ide o ženu s trvalým pobytom v obci Číž. Aj pre vlastnícke vzťahy je na parkovisko medzi budovami zákaz vjazdu.

Takmer štvrťstoročie nevyužívania na obidvoch budovách vidieť. Vyzerajú spustnuto, niektoré steny sú postriekané sprejmi a na pár miestach začali od základov vyrastať invázne dreviny. Pri pohľade cez jedno zo špinavých okien vidieť v prázdnej miestnosti zadné dvere zo škodovky.

Zostáva len dúfať, že napriek nevysporiadaným pozemkom budovy nájdu majiteľa, ktorý ich oživí. Potenciál na to je i vďaka spomínanej rušnej lokalite s inými zdravotníckymi zariadeniami.

Pridaj komentár