Gemer má prvú zipline dráhu. Meria 500 metrov a je pri známej jaskyni

Horná veža zipline dráhy Gombasek
Horná veža zipline dráhy Gombasek

GOMBASEK – Novou atrakciou regiónu Gemer sa stáva zipline lanová dráha, ktorá bola v uplynulom období vybudovaná v Gombaseku, miestnej časti obce Slavec v Rožňavskom okrese. Meria 500 metrov a je jedinou svojho druhu v Gemeri-Malohonte.

Lanová dráha prepája dva areály pri Gombaseckej jaskyni. Jej horná veža sa nachádza v kempingu neďaleko vchodu do jaskyne a spodná zase pri rozvalinách pavlínskeho kláštora, ktorý postupne zachraňuje a obnovuje občianske združenie Sine Metu.

Horná veža zipline dráhy
Horná veža zipline dráhy

Zipline dráha v Gombaseku mala byť pôvodne ešte dlhšia a merať zhruba kilometer, ako v roku 2020 informoval portál Teraz.sk prostredníctvom agentúrnej správy TASR. Napokon však došlo k redukcii projektu a výsledná dráha je dlhá približne polovicu.

Sprevádzkovaná mala byť už v júni 2023, ale v dôsledku inžinierskej chyby bola horná veža o pár metrov nižšia, ako bolo potrebné. Museli ju preto demontovať a odviezť k výrobcovi do Česka, ktorý ju predĺžil. Tento úkon totiž nebolo možné realizovať priamo na mieste v Gombaseku.

Horná veža začiatkom augusta 2023, ešte pred predĺžením
Horná veža začiatkom augusta 2023, ešte pred predĺžením

Novú zaujímavosť Gemera oficiálne odovzdajú v piatok 19. apríla 2024 za prítomnosti predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku, generálnej konzulky Maďarska Ágoty Hetey a Lenky Vargovej Jurkovej, výkonnej riaditeľky organizácie Košice Región Turizmus.

Pre širokú verejnosť bude zipline dráha dostupná od mája. Projekt bol zrealizovaný s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja cez program Terra Incognita v sume 200 000 eur.

Dolná veža zipline dráhy
Dolná veža zipline dráhy

Okrem Gombaseckej jaskyne, kláštora pavlínov a novej zipline dráhy je novou atrakciou blízkeho okolia aj Andrássyovská kúria, ktorú občianske združenie Sine Metu zrekonštruovalo a inštalovalo do nej historickú expozíciu. V časti kúrii je možnosť ubytovania a prespania. Viac o tejto zauímavosti sa dočítate v našom nedávnom článku:

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár