Začína sa zážitkový festival Objavte Gemer

GEMER – Vďaka festivalu Objavte Gemer (10. – 12. 5. 2024) spoznajú návštevníci tohto regiónu podzemné krásy gemerských jaskýň, vizuálne príbehy gotických kostolov a neopakovateľné autentické zážitky v podobe umeleckej a remeselnej výroby miestnych ľudí.

Sú návštevníci, ktorí sa chcú dozvedieť viac o histórii baníctva a ich voľbou je návšteva Domu baníckej histórie v obci Rakovnica a prechod náučným banským chodníkom nad obcou. Rodiny s deťmi uprednostnia návštevu rozprávkovej veže v Háji, zážitkové strihanie a zber levandule na farme, ktorej sa venujú Zuzka a Ivan Pirovci v Moldave nad Bodvou alebo tvorivé umelecké dielne. Pre milovníkov histórie a prírody zároveň je pripravená túra na lúky Jasovskej planiny pod dohľadom tajomných sôch anjelov,” povedala spoluorganizátorka festivalu Eva Kocanová.

Dodala, že príjemným a obľúbeným spôsobom, ako zažiť región, je spoznať ho cez jeho tradičné chute. „Aj preto sme do ponuky zaradili niekoľko gastronomických zážitkov, ako sú príprava gemerských guliek, lahodnej výberovej kávy v príjemnom prostredí rodinnej firmy v Betliari, ako aj opekačku v jablkovom sade v nádhernom údolí Miglinc.”

Program festivalu Objavte Gemer je určený pre všetkých, ktorí chcú zažiť autentickosť regiónu, jeho chute, vône, spoznať jeho kultúru a tradície prostredníctvom stretnutí a rozhovorov s miestnymi ľuďmi.

OBJAVTE NEFALŠOVANÚ ATMOSFÉRU ROŽŇAVY, BETLIARA, ŠTÍTNIKA, ZÁDIELU I TURNE NAD BODVOU

Predĺžený májový víkend je ideálnou príležitosťou vycestovať aj do vzdialenejších častí Slovenska. Program festivalu Objavte Gemer je určený pre všetkých, ktorí chcú zažiť autentickosť regiónu, jeho chute, vône, spoznať jeho kultúru a tradície prostredníctvom stretnutí a rozhovorov s miestnymi ľuďmi. Veď kto iní, ako oni, vie o najkrajších miestach a zaujímavostiach viac. Gemer totiž ponúka oveľa viac ako len príjemnú prechádzku po centre mesta a kávičku v útulnej kaviarni.

NETRADIČNÝ ZÁŽITKOVÝ FESTIVAL, KTORÉHO PROGRAM SI VYSKLADÁTE SAMI

V spolupráci s deviatimi partnerskými organizáciami a miestnymi ľudovými remeselníkmi ponúka Objavte Gemer širokú skladbu až 23 zaujímavých zážitkov z oblasti tradičných remesiel, umenia, histórie, prírody, turistiky i gastronómie. Výber a voľba zážitku je na každého osobnej preferencii.

SPRIEVODNÝ PROGRAM FESTIVALU V RÉŽII MIESTNYCH UMELCOV

Pre návštevníkov je pripravený sprievodný program počas obidvoch dní, počas ktorého si môžu vyskúšať interaktívny workshop ľudových tancov z maďarských oblastí Gemera. Pre deti uvedie rožňavské divadlo Actores predstavenie Kocúr v čižmách a kaviarenskí dospelí si môžu vychutnať sobotné čítanie so spisovateľom Danom Majlingom a koncert kapely Whyohwhy v Kultúrnom centre Kláštor v Rožňave.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár