Gemer-Malohont

KRÁTKE SPRÁVY: V mestách Rimavskosobotského okresu klesol počet obyvateľov, Hnúšťa má nového náčelníka MsP

Dnešné krátke správy na Sobotníku o znížení počtu obyvateľov Rimavskej Soboty, Hnúšte a Tisovca, počte žiadostí o nájomné byty v R. Sobote, zámere postaviť domov dôchodcov v Hnúšti, novom náčelníkovi mestskej polície v meste Hnúšťa, ale aj o pokuse predaja bývalého gymnázia v Tornali, počte projektov v Lučenci či premenovaní Leninovej ulice v Bušinciach.

R. SOBOTA/HNÚŠŤA/TISOVEC – Počet obyvateľov vo všetkých troch mestách Rimavskosobotského okresu sa vlani medziročne znížil. Vyplýva to z údajov samospráv aj Štatistického úradu SR.

Mesto Rimavská Sobota malo koncom roka 2023 dokopy 21 322 obyvateľov. V porovnaní s rokom 2022 sa tak ich počet znížil o 205 osôb. Menej obyvateľov mala aj Hnúšťa. Tá mala vlani 6526 občanov, teda o 114 menej ako to bolo v predchádzajúcom roku. K miernemu zníženiu počtu obyvateľov došlo aj v Tisovci, ktorý mal koncom roka 2023 dovedna 3636 občanov.

V tejto súvislosti treba dodať, že znižovanie počtu obyvateľov je v posledných rokoch bežný jav. O ľudí prichádzajú aj väčšie mestá v ekonomicky silnejších regiónoch, vrátane krajských sídiel. Naopak, rastú niektoré dediny v blízkosti väčších miest.

R. SOBOTA – Mesto Rimavská Sobota eviduje viac ako 80 žiadostí o nájomné byty. Mesto im však nemôže vyhovieť, pretože žiadne voľné byty nemá. Na jednom z minulých zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informoval primátor Jozef Šimko.

HNÚŠŤA – Zámer postaviť v Hnúšti domov dôchodcov a domov sociálnych služieb je aj po štyroch rokoch stále reálny. Tvrdí to investor, ktorý ešte v roku 2020 podpísal v tejto veci s mesto memorandum o spolupráci.

HNÚŠŤA – Novým náčelníkom Mestskej polície Hnúšťa sa stal Miloš Barto. Stalo sa tak zhruba rok po tom, keď sa tento funkcie vzdal bývalý náčelník Peter Rukavica. Primátor Martin Pliešovský vtedy poveril vedením MsP dlhoročného príslušníka Miloša Barta.

Na poslednom zasadnutí MsZ dňa 16. mája 2024 ho mestskí poslanci vymenovali oficiálne do funkcie s termínom nástupu 1. júna 2024.

Zároveň došlo k zníženiu počtu zamestnancov MsP Hnúšťa, keďže po odchode Rukavicu nebol žiadny nový príslušník prijatý. Namiesto plánovaných siedmich policajtov ich aktuálne v Hnúšti pracuje šesť (náčelník + päť radových príslušníkov).

TORNAĽA – Mesto Tornaľa odmietlo ponuku Banskobystrického samosprávneho kraja na kúpu prebytočného majetku – budovy bývalého gymnázia na Hurbanovej ulici do vlastníctva samosprávy.

„BBSK aj dodatočne rokovalo a snažilo sa dať do užívania mestu Tornaľa bývalú budovu gymnázia, ale mesto sa nakoniec z dôvodu nestabilnej finančnej situácie a nejasnom výhľade na nadchádzajúce roky rozhodlo odstúpiť od kúpy,“ uvádza sa v dôvodovej správe, ktorú vedenie kraja predložilo poslancom BBSK na jednom z tohtoročných zasadnutí.

BBSK preto budovu ponúkol na predaj v rámci verejnej obchodnej súťaže, čo krajskí poslanci odsúhlasili na spomínanom zasadnutí.

Ide o päťpodlažnú budovu (suterén, prízemie, 2 x poschodie a podkrovie), ktorá bola pôvodne postavená v roku 1958. V roku 2004 prešla výraznou rekonštrukciou – nadstavbou dvoch podlaží (poschodia a podkrovia).

Budova bola užívaná do roku 2018, keď bolo gymnázium presťahované do R. Soboty. Od toho roku nie je využívaná, len raz bola daná do prenájmu pre Základnú školu P. J. Šafárika v Tornali z dôvodu rekonštrukcie základnej školy na obdobie dvoch mesiacov.

LUČENEC – Samospráva Lučenca mala koncom roka 2023 v meste rozrobených 34 projektov za celkovo desať miliónov eur. Na koncoročnom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informovala primátorka Alexandra Pivková.

„Budeme takto pokračovať aj v roku 2024, pretože ďalších 14 projektov máme v hodnotení. Ak budeme úspešní, vedeli by sme tam priniesť pre mesto ďalšieho 10,5 milióna eur,“ povedala primátorka. Dodala, že v roku 2024 majú ambíciu pripraviť ešte ďalších 27 projektov.

BUŠINCE – Ešte v roku 2022 boli na Slovensku dve Leninove ulice, dnes už z nich nezostala ani jedna. Obidve v roku 2023 premenovali.

Jedna z nich sa nachádzala v Novohrade, v dedine Bušince vo Veľkokrtíšskom okrese. Informoval o tom portál Postoj.sk s tým, že podľa samosprávy šlo o všeobecné pomenovanie a nebolo isté, že nesie meno po komunistickom vodcovi Vladimírovi Iľjičovi Leninovi. Napriek tomu došlo v apríli 2023 zmenou príslušného všeobecne záväzného nariadenia k zmene názvu na Novú ulicu.

Aj po premenovaní však v Bušinciach stále zostávajú ulice s nádychom zašlých čias ako Ulica februárového víťazstva, Mladých budovateľov či Červenej armády.

Druhá premenovaná Leninova ulica bola vo Veľkých Úľanoch (okres Galanta). V tom istom okrese, v dedine Šoporňa, sa však dodnes nachádza komunikácia priamo pomenovaná ako Ulica V. I. Lenina.

Sobotnik.sk

Recent Posts

Parná zubačka vyrazí na jazdu medzi Tisovcom a Jesenským. Jazda je súčasťou 150. výročia trate

Po troch rokoch sa na koľajnice vracia parná zubačka. Vyrazí na trať Tisovec - Jesenské…

4 hodiny ago

Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase…

2 dni ago

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

Internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za…

3 dni ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

5 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

6 dní ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

1 týždeň ago