Gemer-Malohont

Na Muránskej planine pokračuje pozorovanie hviezd, vznikol Park tmavej oblohy

MURÁNSKA PLANINA – Doteraz to bola len Veľká lúka nad Muráňom, v tejto sezóne pribudne aj Zbojská a Predná Hora. Pozorovanie hviezd na Muránskej planine sa rozšíri aj vďaka projektu, ktorý na Gemeri vytvára nový Park tmavej oblohy.

Jeho založenie umožní rozšíriť už existujúce pozorovania hviezd v Národnom parku Muránska planina. Na Zbojskej a Prednej Hore budú určené aj pre ubytovaných hostí, čím im poskytnú novú službu turistického ruchu. A to aj počas jari či jesene, keď sú ubytovacie zariadenia menej navštevované.

Presne takto pred rokom sme sedeli v našej kancelárii a plánovali sme spolu s Hvezdárňou v Rimavskej Sobote prvé pozorovania na Veľkej lúke. Mali sme veľké obavy, či tieto pozorovania vôbec zaujmú návštevníka a čo budeme robiť, ak nezaujmú. Teraz však už istotou vieme povedať, že pozorovania a Park tmavej oblohy budú úspešné a bude to jeden z produktov cestovného ruchu, ktorý dokáže zaujať aj návštevníkov v zahraničí,“ zdôraznil riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer Jaroslav Hric.

Zároveň podotkol, že 95 percent aktivít spojených s parkom tmavej oblohy a pozorovaním hviezd sú zásluhou marketingovej manažérky OOCR Gemer Ester Žilkovej, ktorá ich vykonáva nad rámec svojich marketingových povinností.

Hľadali sme nejaký nový produkt pre návštevníkov, ktorý by ich mohol zaujať a bol pre širokú verejnosť, hlavne pre rodiny s deťmi. Prvá myšlienka vznikla minulý rok pred letom. Vtedy sme prišli len s pozorovaním hviezd a zistili sme, že je o to u širokej verejnosti naozaj veľký záujem a podmienky na pozorovanie sú tu asi najlepšie na Slovensku,“ povedala Žilková.

Založenie Parku tmavej oblohy je podľa nej rozšírením pôvodného konceptu. Doplnila, že je to možné aj vďaka výbornej spolupráci s Hvezdárňou v Rimavskej Sobote. „Sú naozaj veľmi ochotní, či už v hľadaní termínov, vymýšľaní nového programu, aby pozorovania boli rôznorodé a návštevník mal dôvod prísť opakovane,“ podotkla.

Prvé pozorovanie bude koncom mája na Prednej Hore. Potom počas júla a augusta budú nasledovať štyri pozorovania na Veľkej lúke a na jeseň a budúcu jar budú ďalšie na Zbojskej a Prednej Hore. Doplnkom projektu sú okuliare s virtuálnou realitou, ktoré slúžia na jeho propagáciu či prezentáciu kozmických objektov v čase, keď nie sú na reálne pozorovanie vhodné meteorologické podmienky.

Rozšírenie pozorovaní na Prednú Horu a Zbojskú je dôležité aj z hľadiska lepšej dopravnej dostupnosti. Návštevníci tam totiž môžu prísť vlastnými autami, na rozdiel od Veľkej lúky, kde je zákaz vjazdu (resp. len s povolením). OOCR Gemer tam preto dopravuje záujemcov o pozorovanie autobusom.

Memorandum o vzniku Parku tmavej oblohy Muránska planina

Park tmavej oblohy Muránska planina vznikol s cieľom informovať odbornú i laickú verejnosť o výnimočne zachovanom nočnom prostredí na tomto území, vzdelávať o problematike ochrany nočného životného prostredia, ako aj so zámerom propagovať a ochraňovať tmavú nočnú oblohu.

Všetky informácie ohľadom pozorovaní sa záujemcovia včas dozvedia na facebookovej stránke Región Gemer.

Foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

18 hodín ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

21 hodín ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

2 dni ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

5 dní ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

6 dní ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

7 dní ago