Gemer-Malohont

PLEŠIVEC: Jedny z najkvalitnejších fresiek na Slovensku boli zreštaurované

PLEŠIVEC – Gemer je plný starobylých gotických kostolov so zachovanými stredovekými nástennými maľbami. Medzi nimi vyniká chrám v Plešivci (okres Rožňava), ktorého fresky patria medzi tie najkvalitnejšie nielen v regióne, ale na celom Slovensku.

V uplynulých rokoch sa tieto nástenné maľby vďaka podpore Košického samosprávneho kraja (KSK) vo výške 13 000 eur dočkali obnovy a boli zreštaurované. Výsledok obnovy prezentovali predstavitelia KSK a združenia Gotická cesta dnes (9. 5.) priamo v Plešivci.

Kostol v Plešivci, ktorý patrí Reformovanej kresťanskej cirkvi, je výnimočný svojou freskovou výmaľbou. Pozeráme sa na najkvalitnejšie nástenné maľby, ktoré na Slovensku máme a priamo odkazujú na taliansku školu freskárskej výzdoby,“ zdôraznil Peter Palgút, podpredseda združenia Gotická cesta.

Ako dodal, keď tento umelecký trend vznikol a začal sa šíriť po Taliansku, trvalo len pár desiatok rokov, kým sa dostal aj do Plešivca. „Hovorí to veľmi veľa o význame tohto miesta, o jeho politickom a ekonomickom vplyve,“ podotkol.

Bohužiaľ, tieto vzácne fresky sa nezachovali v pôvodnom rozsahu, pretože v 16. storočí bol kostol vypálený a 60 rokov bol potom ruinou. Negatívny vplyv mali aj prestavby kostola v ďalších obdobiach.

Napriek tomu sa reštaurátorom v priebehu posledných vyše desiatich rokov podarilo zreštaurovať do čo najvernejšej podoby,“ uviedol Palgút.

Ako pokračoval predseda KSK Rastislav Trnka, po postupnej rekonštrukcii gemerských gotických kostolov je druhým krokom ich postupné otváranie a sprístupňovanie verejnosti. Kraj to podporuje aj grantovou schémou.

V minulých rokoch sme zafinancovali sprievodcov a prináša to prvé ovocie. Máme o 80 percent vyššiu návštevnosť ako rok predtým. Verím, že postupnými malými krokmi budeme postupne zveľaďovať naše kultúrne dedičstvo,“ povedal Trnka.

Podľa riaditeľky Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej od 15. júna do 15. septembra po Gotickej ceste premáva mikrobus a kraj zároveň podporil aj sprístupnenie kostolov.

Tento mikrobus bol vlani obsadený na 56 percent. V týchto aktivitách chceme pokračovať ďalej, pretože vidíme, že Gemer je ešte stále takým neobjaveným kúskom Košického kraja,“ doplnila s tým, že postupne stúpa aj počet prenocovaní v regióne.

Kostol Plešivec dal postaviť v 14. storočí rok Bebekovcov, ktorý zabezpečil aj bohatú freskovú výzdobu. Šlo o veľmi významný rod, ktorý mal kontakty priamo na kráľovskom dvore a viacerí jeho členovia boli významnými hodnostármi.

V roku 2022 spolu s ďalšími pamiatkami Gotickej cesty získal tento kostol prestížnu značku Európske kultúrne dedičstvo.

Sobotnik.sk

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

15 hodín ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

17 hodín ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

2 dni ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

5 dní ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

6 dní ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

7 dní ago