R. SOBOTA: Pri dedine Kružno spozorovali tornádo. Na Gemeri je druhé za tri roky

Tornádo pri Rimavskej Sobote. Foto: Facebook.com/Marek Kosorín
Tornádo pri Rimavskej Sobote. Foto: Facebook.com/Marek Kosorín

RIMAVSKÁ SOBOTA – V Rimavskosobotskom okrese, neďaleko dediny Kružno, sa podľa doteraz známych informácií a zistení vyskytlo tornádo. Uvádza to web iMeteo.sk, podľa ktorého šlo o tornádo najslabšej úrovne EF0.

„Pravdepodobne išlo o nesupercelárne tornádo, ktoré vzniká z už rotujúceho vzduchu pod búrkou. V tomto konkrétnom prípade rotáciu vzduchu pravdepodobne ovplyvnil reliéf krajiny,“ uvádza iMeteo.sk.

Tento vzdušný jav sa vyskytol počas silnej búrky, ktorá regiónom prešla okolo 16:00. Silne pršalo v susedných Veľkých Teriakovciach, ale aj neďalekom Hrachove. Tam sa z kopca, na ktorom je cintorín, valila voda na hlavnú cestu I/72.

Možný výskyt tornáda v uvedenej lokalite aktualizuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý o tom informoval na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

Zrejme sa vyskytlo mimo obývanej oblasti. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody, ktorých posudzovanie je základnou metódou analýzy takýchto prípadov. Bez dokumentácie priamo z terénu nie je možné posúdiť intenzitu javu, rozsah udalosti a odhadnúť jej trvanie,“ uviedol SHMÚ.

Vzdušný vír zachytil na videu Ondrej Kosorín:

Podľa iMeteo.sk je tornádo na Slovensku pomerne zriedkavý jav. Na Gemeri sa však vyskytlo aj pred zhruba 3,5 rokom a to pri Gemerskej Vsi. Na rozdiel od aktuálneho tornáda, ktoré podľa doteraz známych informácií nespôsobilo žiadne materiálne škody, došlo v októbri 2020 k výrazným škodám.

Vzdušný vír vtedy prešiel Gemerskou Vsou v asi stometrovom úseku, pričom poškodil strechy ôsmich domov a ďalšie menšie stavby. Poškodené boli aj niektoré stromy a strhlo tiež elektrické vedenie.

Pridaj komentár