Žijúca legenda Štefan Kvietik oslavuje 90 rokov. O pár dní ho môžete stretnúť naživo v Modrom Kameni

MODRÝ KAMEŇ – Okrúhle výročie 90 rokov oslavuje dnes (10. 5. 2024) jeden z najznámejších slovenských hercov Štefan Kvietik. Príležitosť stretnúť ho naživo bude už o pár dní, 18. mája 2024 na hrade Modrý Kameň (okres Veľký Krtíš) v rámci podujatia Deň so Štefanom Kvietikom. Organizuje ho Múzeum bábkarských kultúr a hračiek Modrý Kameň so začiatkom o 11:30 hodine.

Štefan Kvietik je jednoducho hereckou legendou. Patrí k najznámejším a najslávnejším rodákom nášho regiónu, ktorý sa s láskou hlási ku svojim koreňom. Sme na neho hrdí, a preto sme sa rozhodli pri príležitosti jeho životného jubilea usporiadať jedinečné podujatie. Veď kde inde, ako v krásnych historických priestoroch nášho barokového kaštieľa by sa mala vzdať pocta velikánovi nášho herectva?“ povedala Helena Ferencová, riaditeľka múzea.

Múzeum pripravilo na sobotu 18. 5. celodenný program. Návštevníci si v barokovej sále kaštieľa môžu pripomenúť majstrovstvo Štefana Kvietika v jeho viacerých známych filmoch, ktoré budú premietnuté. S predstavením „Starúš Plesnivec“ vystúpi Divadlo Štefana Kvietika. Súčasťou podujatia bude aj unikátna výstava fotografií, ktorá mapuje herecké umenie majstra charakterových postáv na divadelných doskách aj vo filme.

Štefan Kvietik

Hlavným partnerom podujatia je Slovenský filmový ústav. Deň so Štefanom Kvietikom bude súčasťou podujatia Noc múzeí a galérií 2024, ktorého cieľom je prezentovať kultúrne dedičstvo.

Štefan Kvietik sa narodil v roku 1934 v Dolných Plachtinciach, ktoré sa nachádzajú blízko Veľkého Krtíša. Herectvo študoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, kde neskôr pôsobil aj ako pedagóg.

Od 60. do 90. rokov 20. storočia účinkoval vo viac ako 160 filmoch a množstve seriálov i dokumentov. Medzi jeho najznámejšie filmy patria Boxer a smrť, Majster kat, Medená veža, Tisícročná včela či Červené víno.

Pridaj komentár