Lučenec

LUČENEC: Rekonštrukcia Predstaničného námestia by mala pokračovať

LUČENEC – Mesto Lučenec po ukončení I. etapy komplexnej rekonštrukcie Predstaničného námestia ako prestupného uzla pokročilo v príprave II. etapy projektu. Cieľom je napríklad zrekonštruovať ďalšie parkovacie miesta a chodníky či revitalizovať zeleň. Aj II. etapu chce samospráva financovať cez eurofondy. Informovala o tom hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

V prvej etape projektu samospráva zrekonštruovala a zmodernizovala priestor pri železničnej stanici, ktorý je jednou zo vstupných brán do Lučenca.

Práce v rámci I. etapy sme realizovali vďaka úspešnému projektu a dotácii vo výške približne 434 000 eur. II. etapa projektu nadväzuje na cieľ prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju, mobilite a lepšiemu prístupu k službám mesta. Dlhodobým cieľom je taktiež znížiť zaťaženosť centra mesta individuálnou motorovou dopravou. Menej áut v meste znamená znižovanie emisií, aj zvýšenie bezpečnosti peších, cyklistov a ďalších účastníkov cestnej premávky,“ uviedla primátorka mesta Alexandra Pivková.

Mesto Lučenec v rámci I. etapy vybudovalo novú zelenú plochu, pribudli stanovištia pre bicykle a zrekonštruovalo parkovisko park&ride. Z niekdajšieho kruhového objazdu vznikla klasická križovatka v tvare T.

Počas prestavby boli vykonané práce, ktoré zahŕňali odstránenie asfaltového povrchu, starých obrubníkov a čadičových kociek, ktoré tvorili súvislú plochu pod asfaltom. Boli tiež nainštalované nové kanalizačné šachty, obrubníky a dlažba. Povrch spevnených plôch bol vyasfaltovaný, bola rozšírená zelená plocha a vysadené záhony.

V II. etape projektu samospráva plánuje napríklad rekonštrukciu ďalšieho priestoru vedľa budovy železničnej stanice, kde na pôvodnej zelenej ploche vznikne záchytné parkovisko pre krátkodobé parkovanie približne 38 automobilov. Ďalších približne 16 parkovacích miest bude vybudovaných pozdĺž Ulice kapitána Nálepku. Plánom je tiež zrekonštruovať osvetlenie, priechody pre chodcov, pôvodné chodníky a dobudovať nové chodníky lemované zelenými pásmi a ostrovčekmi.

Projekt obnovy Predstaničného námestia je podľa Baboľovej vo vysokom štádiu pripravenosti. „Začiatok a rozsah realizácie stavby bude závisieť od získania dotácií, respektíve od vyhlásených výziev Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR na čerpanie eurofondov,“ avizovala.

Sobotnik.sk

Recent Posts

Parná zubačka vyrazí na jazdu medzi Tisovcom a Jesenským. Jazda je súčasťou 150. výročia trate

Po troch rokoch sa na koľajnice vracia parná zubačka. Vyrazí na trať Tisovec - Jesenské…

4 hodiny ago

Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase…

2 dni ago

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

Internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za…

3 dni ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

5 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

6 dní ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

1 týždeň ago