Ožďany pripravujú pozemky pre výstavbu domov i prípojku cyklocesty

Ožďany

Ožďany majú v súčasnosti asi 1650 obyvateľov a patria medzi sedem najväčších obcí okresu Rimavská Sobota. Výhodou je okrem iného ich poloha medzi Rimavskou Sobotou a Lučencom hneď pri hlavnej ceste a ďaleko to nie je ani do Fiľakova či Maďarska.

Aj preto je dedina zaujímavá pre ľudí, ktorí hľadajú pokojné vidiecke bývanie, ale zároveň nechcú byť ďaleko od mesta a dobrého dopravného spojenia. V Ožďanoch na tento záujem v nedávnej minulosti zareagovali pripravením stavebných pozemkov v časti obce smerom na Hrnčiarske Zalužany, ktoré už úplne vypredali.

Domy tam vyrástli ako huby po daždi. Na 25 pozemkoch je v podstate 17 domov už postavených, päť je v štádiu prípravy,“ konkretizoval pre Sobotnik.sk starosta Oždian Ján Matej.

IBV Ožďany
IBV Ožďany. Foto: Google Mapy

Samospráva už pripravuje na IBV aj ďalšie pozemky, keďže o bývanie v Ožďanoch je podľa starostu stále veľký záujem. „Chystáme opäť asi 25 pozemkov. Sú v lokalite neďaleko futbalového ihriska. Príprava potrvá asi rok a pol až dva. Máme tam už vybudovanú komunikáciu, elektrinu aj vodovod a kanalizácia tiež prechádza neďaleko, takže s inžinierskymi sieťami nebude problém,“ zdôraznil Matej.

Dodal, že v minulosti mali zámer postaviť aj nájomné byty, ale od tohto zámeru upustili. „Momentálne sme však v jednaní s rôznymi súkromnými spoločnosťami, ktoré by takéto byty postavili a prevádzkovali, keďže tým obec nechceme uviesť do nejakej zlej ekonomickej situácie. Ide predsa len o veľký záväzok pre obec,“ vysvetlil starosta.

Ožďany chcú prípojku cyklocesty

Novinkou v blízkosti Oždian je nová cyklotrasa Rimavská Sobota – Poltár, ktorú Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) oficiálne otvoril 1. mája 2024. Pre obec Ožďany je však nevýhodou jej vzdialenosť od samotnej dediny.

Odpočívadlo cyklocesty Rimavská Sobota - Poltár pri dedine Ožďany

Zatiaľ čo napríklad cez neďaleké Hrnčiarske Zalužany vedie priamo a v prípade Sušian hneď na ich okraji, začiatok intravilánu Oždian je od cyklocesty vzdialený viac ako pol kilometra a centrum obce vyše kilometra. Ak sa chcú cyklisti pozrieť priamo do dediny, musia ísť po hlavnej ceste I/16.

Samospráva by túto skutočnosť v budúcnosti radi zmenila. „Snažíme sa v súčasnosti vykupovať pozemky, aby bolo možné popri hlavnej ceste popod cintorín vybudovať prípojku cyklocesty do našej obce,“ avizoval Matej, ktorý o pomoc v tejto záležitosti požiadal pri otvorení cyklotrasy priamo predsedu BBSK Ondreja Luntera.

Aj ďalšie projekty

Minulý rok v Ožďanoch dostavali amfiteáter, na ktorý dostali príspevok od Miestnej akčnej skupiny Malohont. Nedávno podali žiadosť na modernizáciu základnej školy.

Ide hlavne o debarierizáciu, ako aj obnovenie kuchyne a počítačových tried. Aj v súčasnosti je naša škola na veľmi dobrej úrovni a môže sa merať aj s tými v mestách, ale chceme ju stále vylepšovať,“ zdôraznil starosta.

Doplnil, že medzi ďalšie plánované projekty patrí rozšírenie zberného dvora a vytvorenie kompostoviska.

Kaštieľ je zachránený

Veľkou zaujímavosťou Oždian je renesančný kaštieľ, ktorý však dlhé roky chátral. V roku 2019 mu navyše pri rozsiahlom požiari zhorela celá strecha a hrozil úplný zánik tohto historického objektu.

Rekonštrukcia strechy kaštieľa v Ožďanoch

Majiteľ, Bystrická dopravná spoločnosť, však postavila novú strechu a odstránila havarijný stav objektu, keďže opravu si vyžiadali aj niektoré múry. Objekt ale potrebuje celkovú rekonštrukciu, na ktorú chcú jeho vlastníci získať peniaze, ako informoval portál Teraz.sk.

Majitelia kaštieľa s nami komunikujú a môžem povedať, že sú nám veľmi nápomocní. Napríklad teraz sme kúpili hasičské auto – Karosu a oni nám zabezpečili kompletný servis za dobrú cenu a sčasti aj sponzorsky,“ zakončil Matej.

Pridaj komentár