Väznica v Rimavskej Sobote by mala byť postavená. Vláda ju zvažuje využiť aj pri migrantskej kríze

Väznica, väzenie.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Plánovaná väznica na Sabovej pri Rimavskej Sobote bola pre mnohých už mŕtvy projekt, ktorý nebude nikdy realizovaný. Vláda však s týmto väzenským zariadením oficiálne stále počíta, ako po výjazdovom zasadnutí v meste avizoval minister spravodlivosti Boris Susko.

Pripomenul, že v roku 2018 vláda zaviazala vtedajšiu ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú realizáciou verejného obstarávania na výstavbu nového väzenského zariadenia. Príslušné uznesenie bolo prijaté na výjazdovom rokovaní v Hnúšti.

Žiaľbohu sa to nenaplnilo. Verejné obstarávanie bolo ešte v roku 2019 zrušené a bývalá vláda s týmto projektom neurobila vôbec nič,“ skonštatoval Susko.

Výstavba väznice na Sabovej je podľa neho stále na stole, avšak štúdia realizovateľnosti tohto zariadenia je až z roku 2013 a aktualizovaná bola v roku 2017. „Dnes vláda prijala uznesenie, ktorým ma zaviazala znova aktualizovať túto štúdiu, ktorá predpokladala vybudovanie väznice formou verejno-súkromného partnerstva,“ avizoval minister spravodlivosti.

Štúdiu je podľa neho potrebné aktualizovať v dôsledku inflácie a ďalších zmenených faktorov. Malo by z nej vyplynúť, aké spôsoby financovania sa na výstavbu väznice využijú a akým spôsobom by sa stavala.

Vláda je rozhodnutá takýto nový ústav postaviť, najmä preto, aby sme zlepšili podmienky na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody, a možno aj využili na iné účely, napríklad v súvislosti s migrantskou krízou a podobne,“ uviedol Susko.

Pôvodne predpokladané náklady na výstavbu väznice boli okolo 55 miliónov eur, ale pre infláciu budú podľa Suska terajšie náklady „dramaticky vyššie“. Verí, že tento projekt výstavby väznice sa podarí začať ešte v tomto volebnom období.

V programovom vyhlásení vlády sme sa zaviazali, že sa budeme snažiť o humanizáciu prostredia v ústavoch na výkon väzby,“ doplnil Susko.

Vytvorenie novej väznice v Rimavskej Sobote sa spomína už od polovice 90. rokov 20. storočia. Vzniknúť mala prestavbou bývalej tabakovej továrne na Hostinského ulici. Voči tomuto zámeru vtedy vznikla petícia a pre rôzne okolnosti sa nikdy nezrealizoval. Štát napokon tabakovú továreň predal, dnes je už časť budov zbúraná a vznikne tam nový LIDL.

Ako alternatíva bola vybraná lokalita v mestskej časti Sabová, kde už vtedy fungovalo otvorené oddelenie s minimálnym stupňom stráženia. Oficiálne projekt výstavby väznice „na zelenej lúke“ prezentovala v januári 2018 priamo v Rimavskej Sobote vtedajšia ministerka spravodlivosti Žitňanská.

Podľa prvých plánoch mala byť väznica hotová v druhej polovici roka 2021. Tento termín sa postupne posúval až na rok 2023. V tom období rezort spravodlivosti novinárom zdržanlivo a neurčito odpovedal, že zámer výstavby väznice „sa prehodnocuje“.

Zatiaľ nie je jasné, či sa aktualizáciou uskutočniteľnosti projektu zmení kapacita väznice. Pôvodne mala mať kapacitu 832 odsúdených vo všetkých troch nápravných skupinách. Okrem samotnej väzenskej budovy mala byť postavená tiež výrobná hala pre prácu odsúdených a ďalšie doplnkové budovy.

Zachované malo zostať i súčasné otvorené oddelenie. Nová väznica mala vytvoriť miesta pre 298 príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže a 42 civilných zamestnancov.

Foto: ilustračné, Pixabay.com/MarcelloRabozzi

Pridaj komentár