Najväčšia škola v Novohrade prešla rekonštrukciou za 6 miliónov. Má najmodernejšiu kuchyňu v regióne

škola

LUČENEC – Banskobystrický samosprávny kraj vďaka prostriedkom z iniciatívy Catching-Up Regions a podpore Európskej komisie a Svetovej banky kompletne zrekonštruoval a moderne vybavil priestory Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy v Lučenci. Vďaka projektu za viac ako 6,2 milióna eur sa škola výrazne zmenila k lepšiemu.

Jedenásť mesiacov rekonštrukčných prác, viac ako 6,2 milióna preinvestovaných eur a dva zrekonštruované a zmodernizované objekty s kompletným vybavením pre praktické vyučovanie – takto vyzerá projekt modernizácie odborného vzdelávania v Strednej odbornej škole hotelových služieb a dopravy v Lučenci v číslach.

Jeho hlavným cieľom bolo vytvorenie výnimočného vzdelávacieho prostredia v oblasti tradičného poľnohospodárstva v kontexte podpory poskytovania služieb 21. storočia v gastrosektore, cestovnom ruchu a ďalších odboroch.

Žiaci v odbore kuchár sa dnes učia v najmodernejšej kuchyni, ktorá je prvá svojho druhu v celom regióne. Nové stroje dostali aj študenti poľnohospodárskych odborov, moderne vybavené sú tiež automobilové dielne a pribudla školská telocvičňa. A nielen to – budova, v ktorej sa práve nachádzame, prešla tak rozsiahlou rekonštrukciou, že, ako povedal pán riaditeľ – tu vznikla prakticky úplne nová škola,“ povedal počas dnešného (5. 6.) slávnostného otvorenia zrekonštruovaných priestorov na Zvolenskej ceste v Lučenci predseda BBSK Ondrej Lunter.

Zároveň zdôraznil, že je to výnimočná udalosť pre celý región, impulz pre zamestnávateľov a zároveň nádej, že deti čaká vďaka modernému vzdelávaniu lepšie uplatnenie na trhu práce.

škola

Robíme to v prvom rade pre našich súčasných i budúcich žiakov. Deti sa dnes učia v moderne vybavených učebniach a pracujú s technológiami, ktoré sa používajú v reálnej prevádzke. Vychovávame absolventov, ktorí sa na trhu práce uplatnia a majú šancu byť úspešní – táto škola sa nachádza v regióne, kde je nezamestnanosť vysoká, no napriek tomu je uplatniteľnosť jej absolventov viac ako 80 %,“ povedal Ondrej Lunter.

Podpredseda BBSK pre oblasť školstva Mikuláš Pál doplnil, že okrem samotného vybavenia prešli zmenou aj viaceré odbory a na škole pôsobí aj mentorka, ktorá pomáha deťom s kariérnym i osobným smerovaním, tiež pracuje na prevencii predčasného ukončovania štúdia zo strany žiakov.

škola

Menili sme na našich školách celkovo osemnásť odborných predmetov, aby sme ich mohli vyučovať tak, ako si to žiada trh práce. Inovovali sme čo sa dalo a cez naše Regionálne centrá kariéry spolupracujeme so zamestnávateľmi, aby o našich absolventoch a školách vedeli,“ povedal Mikuláš Pál.

Kraj tiež systematicky pracuje na riešení problémov so šikanou, má funkčné centrá práce s mládežou Space a prepája základné školy, stredné školy a zamestnávateľov.

Do nášho školstva investujeme štvornásobne viac, ako tomu bolo pred rokom 2017. Modernizácia tejto školy je tak tiež dôležitým impulzom pre ďalší rozvoj Novohradu. Spolu s postupujúcimi prácami na rýchlostnej ceste R2, s výstavbou najmodernejšej slovenskej nemocnice v Banskej Bystrici, ktorej význam je pre celý náš kraj a spolu s tým, že sa nám darí rekonštruovať krajské cesty. Toto všetko je modernizácia, ktorú Slovensko potrebuje, ktorú potrebuje kraj,“ uzavrel Ondrej Lunter.

Foto: BBSK

Pridaj komentár