Utekáč chystá výnimočnú atrakciu, ľudia budú môcť loziť po továrenskom komíne

Utekáč

UTEKÁČ – Novou atrakciou Utekáča (okres Poltár) by sa mala stať lezecká stena, ktorá vznikne v areáli bývalých sklární. Nepôjde pritom o bežnú lezeckú stenu, ale čosi výnimočné – umiestnená totiž bude na historickom komíne.

Spomínaný komín je jedným z posledných pozostatkov niekdajších slávnych utekáčskych sklární, ktoré v tejto obci fungovali podľa niektorých prameňov od roku 1824. Avšak iné zdroje, napríklad publikácia A magyar üvegesipar története (História maďarského sklárstva) v druhom vydaní v roku 1938 uvádza, že už v roku 1810 boli tamojšie sklárne najväčšími v celom Uhorsku.

Nech to už bolo akokoľvek, história utekáčskych sklární je dlhá a prácu dávali stovkám ľudí. Pred pádom socializmu v nich pracovalo do 800 ľudí, ale už v roku 1998 sa skončila výroba a o prácu prišlo posledných 240 zamestnancov.

Definitívne osudným sa sklárni stal rok 2006. Po zmene majiteľa (respektíve majiteľky) boli stroje predané do šrotu. Všetko kovové skončilo v zbere a Utekáču zostali len zdevastované torzá budov. Hoci sa hneď v nasledujúcich rokoch objavili plány na odstránenie ruín a vytvorenie priemyselného parku, prešlo dlhých 13 rokov, kým sa tento zámer podarilo pretaviť do reality.

Utekáč
Skláreň Utekáč – najstaršia zachovaná fotografia s pôvodnou hutnou halou, ktorú zničil požiar v roku 1907

V roku 2019 na výjazdovom rokovaní vlády v Kokave nad Rimavicou bolo prisľúbené, že štát a Európska únia prispejú finančnou čiastkou na odstránenie uvedených ruín starej sklárne. K tomu v nasledujúcich rokoch skutočne aj došlo.

Prioritou samosprávy pri odstraňovaní ruín bolo ponechať stáť historický komín. „Pochádza z roku 1787 a je skutočne krásny, osemhranný. Naším zámerom bolo, aby sa zachoval ako pamiatka na skláreň. Rozhodli sme sa preto vypracovať projekt na jeho rekonštrukciu, pričom dozadu naň bude umiestnená lezecká stena,“ vysvetlil pre Sobotnik.sk starosta Utekáča Miroslav Barutiak.

Netreba sa však obávať, že by k historickému komínu bola pristavaná nejaká skutočná stena, ktorá by znehodnotila vzhľad pamiatky. Naopak, úchytky na lezenie budú zapustené priamo do telesa komína, medzi tehly, a lezeckou stenou tak vlastne bude samotný komín.

Na vybudovanie takejto lezeckej steny žiadal Utekáč príspevok od Miestnej akčnej skupiny Malohont príspevok 100 000 eur, ktorý mu bol schválený koncom roka 2023. V súčasnosti podľa Barutiaka prebieha kontrola projektu.

S ministerstvom a kontrolným orgánom ešte riešime posledné administratívne detaily. Po ich uzavretí vieme začať s výstavbou steny prakticky okamžite,“ zdôraznil starosta.

Samospráva si od novej atrakcie sľubuje rozvoj turizmu. „Chodia k nám napríklad rodiny z Lučenca. Prídu vlakom a potom zídu naspäť dole na bicykloch. Máme vyznačené i trasy pre horské bicykle smerom na Horehronie, Klenovský Vepor či Tisovec,“ konkretizoval Barutiak.

Utekáč, kaplnka
Kaplnka sv. Antona Paduánskeho Utekáč

Ďalším lákadlom v tomto smere je kaplnka sv. Antona Paduánskeho, ktorú dala obec zrekonštruovať.„Je jedinečná svojou štukovou výzdobou a sú v nej pochovaní aj bývalí majitelia sklární,“ doplnil starosta. V kaplnke sa dodnes konajú omše a láka aj mladomanželov, ktorí sa počas svadobných dní pri nej radi fotia.

Samospráva Utekáča medzitým pracuje aj na dotiahnutí väčšieho investora, ktorý by v areáli priemyselného parku vytvoril nové pracovné príležitosti. Koncom apríla ho navštívil japonský veľvyslanec J. E. Yasuhiro a predseda BBSK Ondrej Lunter. Ten vyzdvihol úsilie starostu ohľadom oživenia areálu.

Po bývalých sklárňach zostal areál, ktorý starosta Miroslav Barutiak zmenil na priemyselný park. Sídli tu obecný sociálny podnik, včelár David Turčáni a jeho sociálna dielňa Voštinári tu spracúvajú včelí vosk, Sladký košík vyrába sirupy či džemy,“ uviedol Lunter na svojom facebookovom profile.

Utekáčskej sklárni je venovaná štvrtá kniha o histórii tejto výnimočnej dediny, ktorá vyšla pred niekoľkými rokmi. Dočítate sa o nej v našom vtedajšom článku.

No a na záver zostáva len pripomenúť, že o využití asi stometrového komína bývalého cukrovaru na nejakú atrakciu sa hovorilo aj v Rimavskej Sobote. Napokon sa ho však zachrániť nepodarilo a v roku 2015 bol demolovaný.

Pridaj komentár